x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP i DJ-i: novi uvjeti suradnje u 2019. godini

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i DJ sekcija pri Hrvatskoj glazbenoj uniji dogovorili su nove uvjete općeg ugovora o privremenom umnožavanju (reproduciranju) djela u svrhu DJ nastupa koji je na snagu stupio 1. siječnja.

Izmjene koje donosi rezultat su višekratnih razgovora i konzultacija dviju strana pri čemu je služba HDS ZAMP posebno imala u vidu dosadašnje zahtjeve DJ-a kao i značaj i ekspanziju elektronske scene u Hrvatskoj.

„Novi uvjeti odražavaju naše uvažavanje zajednički koordiniranih stavova DJ-a na elektronskoj i klupskoj sceni. On donosi promjene i poboljšanja koja će, vjerujemo, biti na zadovoljstvo dosadašnjih, ali i budućih korisnika licenci. No, važno je naglasiti da smo, uz određenu tehničku fleksibilnost, ipak zadržali temelj, a to je poštivanje autora i ostalih nositelja autorskog prava“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMPa.

Najznačajnija novost je snižavanje cijene godišnje licence koja će od 1.1.2019. iznositi cijenu do sada najniže licence!  Tu je još i mogućnost dodatnog popusta od 10% za odabir godišnje fiksne licence te još 5% popusta za članove DJ sekcije HGU-a.

Povećan je i limit broja umnoženih djela koji sad za  licencu iznosi do 10 tisuća umnoženih glazbenih djela.

Novost koju će DJ-i sigurno pozdraviti je i uvođenje tzv. klizne godišnje licence: DJ licenca će ubuduće vrijediti punih 365 dana tj. od dana kupnje do istog datuma iduće godine.

Za DJ-e koji koriste isključivo originalne izvore i/ili vlastita autorska glazbena djela, uvodi se licenca bez plaćanja naknade.

“Zahvaljujemo svim DJ-ima koji su kroz DJ sekciju HGU-a iznijeli svoje zahtjeve: upravo je zajednički usuglašen stav većeg broja profesionalaca bio ključni faktor za izmjene Ugovora", zaključuje Marčec. Uz natječaj za stimulaciju autorskih glazbenih projekata „ElectroCro“, pokroviteljstvo nagrade Ambasador za aktere elektroničke scene, info-radionice o autorskom pravu iz perspektive DJ-a i druge projekte, ovo je novi korak službe ZAMP naprijed u suradnji s DJ scenom.

Suradnja s nagradom Ambasador

HDS ZAMP već je niz godina pokrovitelj nagrade Ambasador kojom se nagrađuju najbolji projekti i akteri domaće elektro scene. Na posljednjoj dodjeli nagrade bili smo partneri kategorije "Mladi DJ godine" čiji je laureat DJ Kornet, odnosno Josip Kornet, drum and bass ambasador zagrebačke klupske scene. Kao poticaj u daljnjem radu, Josipu smo osigurali jednogodišnju besplatnu DJ licencu.

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.