x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Inicijativa „Europa za stvaratelje“ odgovara na Googleovu nezapamćenu lobističku kampanju

Zagreb, Brisel, 17. siječnja – Inicijativa „EUROPE FOR CREATORS“ („Europa za stvaratelje“) pokrenula je u mnogim europskim državama, pa i Hrvatskoj, novu web stranicu i newsletter, www.clanak13.org. To je novi odgovor hrvatskih i europskih autora i kreativaca na masovnu kampanju dezinformiranja koju provodi Google, vezano za Članak 13 EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Taj novi alat nudi činjenice za stvarne ljude, a ne buku i spinove koje neumorno plasiraju neki od najvećih internetskih servisa. Stranica na hrvatskom jeziku nudi sve relevantne podatke bez bacanja prašine u oči i odgovara na osnovna pitanja: što Direktiva doista (i kome) nalaže te kako cijeli proces funkcionira? Isti je sadržaj na adresi www.article13.org dostupan je na engleskom, a stranica je zaživjela i na talijanskom, njemačkom, češkom, francuskom i poljskom jeziku. 

Na svakoj se od njih, pa i na hrvatskoj, moguće prijaviti za newsletter, INSIGHT13koji će primateljima na engleskom jeziku tjedno donositi vijesti o ovoj vrućoj temi.

Google već mjesecima koristi svoju financijsku moć kao i svoju svjetsku digitalnu platformu YouTube za provedbu jedne od najvećih lobističkih kampanja na europskom tlu posljednjih godina. I sve to bez puno obraćanja pozornosti na istinu. YouTubeovi čelnici su isticali kako će članak 13 oštetiti tu platformu u Europi, te da je 35 milijuna korisničkih računa u potencijalnom riziku od ukidanja.

Taj servis  je sa svojim saveznicima pokušavao čak i manipulirati djecu i mlade korisnike da šire netočne navode o članku 13. Iznimno je zabrinjavajuće da medijska platforma s tako dominantnom pozicijom koristi svoj servis kao oruđe utjecaja na javno mnijenje. Pri tome u potpunosti zagovara privatni, komercijalni interes i služi se dezinformacijama, lažnim vijestima i huškačkim objavama.

Nova web stranica posvećena članku 13 nudi preglednu vremensku crtu važnih datuma, izravne odgovore na česta pitanja i detaljna objašnjenja ključnih stavaka verzije članka 13 koju je usvojio Europski parlament. Tako sad na jednom mjestu postoji točan i lako razumljiv uvid u srž teme iz kojeg je lako vidjeti koristi koje će od primjene članka 13 i Direktive imati obični korisnici Interneta i kreativci.

Vrijeme je da YouTube napravi korake prema transparentnosti i odgovornosti te platforme, jednom za svagda. On to sam nikad neće napraviti, bez jasnih i poštenih pravila koja mora slijediti.

Članak 13 će omogućiti dijeljenje sadržaja na pravedniji način, ali i zaustaviti proizvoljno uklanjanje sadržaja i ostale nekorektne prakse kojima se YouTube, ali i drugi veliki tehno servisi rutinski služe.

Newsletter koji će se sa stranice slati pratit će najsvježija zbivanja vezana uz Direktivu, kao i bitku koja se vodi u medijima i javnosti oko ove teme: aktualni članci, video klipovi, tvitovi i memovi bit će redovito ažurirani i ponuđeni na uvid svima u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Pozivamo sve u Hrvatskoj da posjete www.clanak13.org, tamo se prijave na newsletter i potom dobro informirani uključe u raspravu i bitku za poštivanje europske kulture, kreativaca i autora.

EUROPE FOR CREATORS  

Inicijativa EUROPE FOR CREATORS (Europa za stvaratelje) okuplja građane, kreativce i kulturne udruge koji u Europi drže 12 milijuna radnih mjesta. Ona predstavlja autore, skladatelje, izvođače, proizvođače fonograma, likovne umjetnike, redatelje, producente, novinare, pisce, znanstvenike i akademike predane  nastojanjima za donošenje pravedne EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.