x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Budi ZA kreativnu digitalnu budućnost

Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu propis je o kojem se je u 2018. godini puno pričalo i pisalo. Također bila je to i jedna od važnijih tema ovogodišnje Međunarodne autorske kreativne konferencije – MAKK 2018. S pravom, jer će posljedice njegova donošenja biti dugoročne i dalekosežne.

Kako je zamišljena i od strane Europske komisije predložena, Direktiva bi trebala poboljšati  kvalitetan daljnji razvoj svih kulturnih i kreativnih industrija i na digitalnom tržištu, uključujući i one iz naše zemlje. Zato je iznimno važno da jasno i javno iznijeti činjenice i stav hrvatskih kreativaca po tom pitanju. Kreativcima naime u Hrvatskoj pripada 42.000 radnih mjesta a domaćem gospodarstvu njihove industrije pridonose 2,3% BDP-a godišnje.

Brošura „Kreativna digitalna budućnost“ osim toga jasno demantira pseudo-građanske kampanje pokrenute od strane velikih internetskih platformi. Iza paničnih naslova i velikih parola o mogućem „kraju Interneta“, „spašavanju linkova“ i „borbi za slobodu weba“, stoje zapravo jako veliki financijski interesi. Činjenice koje donosi ova brošura usmjerene su to da svima zainteresiranima pomognu razlikovati istinu od spinova iza kojih stoje globalne mega-korporacije. One desetljećima koriste sve prednosti postojeće nejasne europske regulative. Iskorištavajući nejasne propise, isključivo na djelima kreativaca, dakle nečemu što njima uopće ne pripada niti za to korištenje pravično plaćaju vlasnike te nematerijalne imovine,  zgrću ogroman profit. Zauzvrat u nekim slučajevima (i čini se samo u svrhu opravdanja) europskim i hrvatskim kreativcima dijele mrvice, ne pitajući ih uopće mogu li njihova djela tako koristiti te koliko bi za to trebali platiti. To je nepravedno, i potrebno promijeniti.

Kulturne i kreativne industrije važni su nosioci i nacionalnog identiteta i raznolikosti svake zemlje. Ignoriranjem štete koja im se posredno ili neposredno nanosi, kočimo i vlastitu budućnost, potiremo vlastiti identitet. Upravo to će se s vremenom dogoditi, ukoliko se ovom Direktivom prava i obaveze svih dionika internetskog prostora jasno i pošteno ne definiraju.

Zato je važno upravo o ovoj temi što više javno govoriti, argumentirati stavove, razjasniti sve nejasnoće. S tim ciljem objavljujemo i ovu brošuru.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.