x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Inspirativno otvaranje 6. MAKK-a 2018.

Šesto, dosad najposjećenije izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2018., svečano je otvoreno u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u četvrtak 22. studenog. U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, konferencija je i ove godine predstavila najzanimljivije iz kulturne i kreativne industrije, kako one hrvatske, tako i međunarodne.

Okupljene su pozdravili predstavnici organizatora, Ante Pecotić, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja i Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dupkom ispunjenoj dvorani obratili su se i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Tajana Tomić, voditeljica službe za autorsko pravo DZIV-a te Peter Clements, zamjenik britanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Partner ovogodišnjeg MAKK-a bila je Britanska ambasada u Zagrebu, a već na otvorenju dobili smo zanimljiv uvid u kulturnu i gospodarsku snagu i značaj britanske glazbe kojeg je predstavio Ian Moss, direktor javnih poslova British Phonographic Industryja. Moss je istaknuo digitalni streaming na kojem danas počiva glazbena industrija, ali i upozorio na tzv. „value gap“, odnosno razliku između onog koliko platforme poput YouTubea zarađuju na kreativnom sadržaju i iznosa kojeg isplaćuju autorima tih sadržaja.

Mossovo izlaganja poslužilo je kao sjajan uvod u panel diskusiju o učincima nove EU Direktive o autorskom pravu na kojoj su, uz moderiranje Nenada Marčeca, glavnog direktora HDS ZAMP-a, sudjelovali Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Marko Rakar, urednik bloga mrak.org, Nikša Bratoš (Hrvatska glazbena unija) i Branko Komljenović (Hrvatska diskografska udruga). U živoj i artikuliranoj raspravi, sudionici su upozorili na različite segmente Direktive, njene pozitivne učinke na budućnost kreativaca te oprez potreban pri njenoj implementaciji u zakonodavstva zemalja članica EU-a.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg MAKK-a bio je Guy Chambers, autor i glazbeni producent zaslužan za brojne hitove Robbieja Williamsa, ali i brojnih drugih svjetskih zvijezda. U inspirativnom razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem, otkrio je mehanizme pop glazbe i krivudav put svoje glazbene karijere, ponudivši na kraju nekoliko savjeta svojim (mlađim) kolegama u publici. „Sve pohvale organizatorima, konferencija MAKK me inspirirala da se aktivnije uključim u borbu za prava autora i kontaktiram neke svoje prijatelje koji odlučuju o sudbini kreativaca u Europskom parlamentu“, izjavio je Chambers nakon svog gostovanja. Posebno mu se svidjela i glazbena izvedba Nikole Marjanovića koji je s pratećim bendom izveo nekoliko najvećih hitova Chambersa i Williamsa – Chambers je njihov nastup snimao vlastitim mobitelom, a snimku će, kaže, pokazati Robbieju i ostatku benda.

Svoj posjet MAKK-u ponovila je i ministrica kulture te izaslanica predsjednika Vlade RH, Nina Obuljen Koržinek, predstavivši dosadašnje aktivnosti Ministarstva i Vlade u razvoju kulturne i kreativne industrije Hrvatske. Za iduću godinu je najavila planove koji bi trebali poboljšati status umjetnika, osobito mladih – u završnoj je fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti, a očekuju se uvođenje još jednog niza mjera podrške i potpore za samostalne umjetnike. „Želimo stvoriti okvir koji će biti jednostavniji, poticajniji, koji će posebno prepoznati mlade autore koji danas izlaze na drugačije tržište rada“, zaključila je ministrica.

Posebno uzbudljiv bio je razgovor „Dnevnik jedne karijere“ kojeg je s glazbenom divom Josipom Lisac vodio Saša Antić(TBF). U jednosatnom razgovoru ovo dvoje umjetnika upoznali smo različita umjetnička lica Josipe Lisac, a publiku su oduševile njene živopisne priče o nastanku nekih od njenih najvećih hitova i albuma. Razgovor o karijeri dugoj pola stoljeća dodatno je začinila Lucija Ćustić Luce koja je, uz akustičnu pratnju, izvela pjesmu „Da li sam ti ikad rekla da te volim“ autora Karla Metikoša i Alke Vuice.

Panel diskusija „Pjesme kao ogledalo vremena“ ugostila je Zrinka TutićaHrvoja Horvata i Nikše Bratoša. Pod moderatorskom palicom Gorana Milića, ovaj iskusni sastav razgovarao je proteklih tri desetljeća popularne glazbe na ovim prostorima i stihovima u kojima su nerijetko reflektirali različite društvene, političke i kulturne trenutke Hrvatske.

Prvi dan MAKK-a zaključila je diskusija o gaming i glazbenoj industriji Hrvatske te njenim potencijalima za globalno tržište. Uz moderatora Luku Tralića Shota (Elemental), sudjelovali su uspješni kreativci iz IT i gaming industrije, Ratko FilipovićAndrej Kovačević i Damjan Mravunac, te Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijsko centra ZICER. Predstavivši svoja iskustva na uspješnim gaming projektima poput SCUM-a i Serious Sama, zaključili su kako je pred tim sektorom svjetla budućnost, pogotovo izvan granica Hrvatske.

Drugi dan MAKK-a, 23. studenog, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, rezerviran je za panel diskusije i predavanja iz područja autorskog prava te aktualnih trendova u digitalnoj sferi intelektualnog vlasništva.

Fotogaleriju prvog dana MAKK-a pogledajte na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.