x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Ovo je HDS ZAMP - Glas autora (VIDEO)

Što su glavne zadaće HDS ZAMP-a i kako ih obavlja? Film koji vam predstavljamo u nekoliko minuta donosi osnovne činjenice o ostvarivanju i zaštiti autorskih glazbenih prava u Hrvatskoj. Iako je pitanje zaštite autorskog prava staro pitanje, u našoj je javnosti još uvijek, nažalost, nedovoljno poznato. Zato Hrvatsko društvo skladatelja sa Službom ZAMP posljednjih godina na različite načine informira javnost tko su autori i što su njihova prava.

„Autori najčešće nisu na koncertnim pozornicama i ne zarađuju novac od gaža kao izvođači, nego skladaju i pišu tekstove kod kuće ili u studiju. Za njih je jedini način ostvarivanja primanja upravo putem zaštite autorskih prava“, u filmu pojašnjava i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Sustav kolektivne zaštite kojim služba ZAMP štiti i domaće i strane autore velik je i kompleksan. Gotovo 2 milijuna stranih autora nalazi se u našoj bazi, a za 2017. godinu proslijedili smo zarađene autorske naknade (90,447,851.31 kuna)  za više od 110 tisuća domaćih i stranih autora i nositelja prava, dok su obrađene izvedbe 243.906 glazbenih djela. Trend povećanja iznosa prikupljenih autorskih honorara (u 2017. godini porast za 2,5% u odnosu na 2016. godinu), kao i smanjenje troškova poslovanja, nastavlja se već više od pet godina zaredom. Sve to svrstava HDS ZAMP u jedno od najuspješnijih društava za kolektivno ostvarivanje prava u regiji.

U filmu poslušajte i što o suradnji s nama kažu glazbenici Predrag Martinjak P'eggyMia Dimšić i Ivan Dečak. Svoju perspektivu donose i predstavnici korisnika glazbe, direktorica programa zagrebačkog "Radija 101" Maša Golubić te voditelj privatnog obrta Josip Križnjak, kao i voditelj komunikacija HDS ZAMP-a Milan Majerović-Stilinović

U ime svih autora koje štitimo i koji će tek postati dijelom ovog velikog sustava, hvala Vam što poštujete autorska prava. I ne zaboravite: glazba uvijek radi ZA vas!

 #glazbaradizavas #najboljaglazba #hdszamp #glasautora

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.