x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

UNISON povezuje glazbenike i publiku

Razgovarali smo s glavnim tajnikom Unisona, Davorom Drezgom, koji nam je približio ulogu saveza hrvatskih glazbenih udruga u kontekstu domaće glazbene industrije najavivši brojne offline i online planove za budućnost...

Udruge hrvatskih glazbenih kreativaca dobile su svoju operativnu platformu u Unisonu. Koji je točno cilj i zadaća tog saveza te koja je njegova uloga u ekosustavu hrvatske glazbene industrije?

Unison hrvatski glazbeni savez je krovni savez glazbenih udruga osnivača koje čine HDS - Hrvatsko društvo skladatelja, HGU - Hrvatska glazbena unija, HUIG - Hrvatska udruga istaknutih glazbenika, HUOKU - Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika te HUZIP - Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava. Ako bi morali sažeti, ciljevi Unisona su promovirati hrvatsku glazbu široj javnosti, pozicionirati je što više u svijesti slušatelja, educirati tržište te približiti rad skladatelja, tekstopisaca, producenata, glazbenika, izvođača i svih onih umjetnika koji doprinose stvaranju glazbe što većem broju slušatelja i ljubitelja glazbe.

Recimo da sam glazbeni autor i izvođač - na koji konkretno način Unison radi za mene, kao glazbenog kreativca?

S obzirom na to da su osnivači Unisona udruge koje pokrivaju sve sudionike u kreativnom glazbenom procesu, kroz godine rada, osmišljeni su servisi za pregled i distribuciju glazbe kao što su Fokus i FokusKontrol, organizacija glazbenih nagrada i natjecanja kao što su glazbena nagrada Porin,hrvatska glazbena nagrada publike za hit godine Cesarica i Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, promocija hrvatske glazbe kroz tv emisije kao što su PopRock.Hr, Cesarica, Glazbeni Top20 na HRT-u te Premijera na lokalnim tv postajama te suradnje s europskim partnerima.

Iza Unisona je uspješna organizacija i produkcija niza projekata, od Porina preko prvog izdanja Cesarice, natjecanja Papandopulo... Kako ste zadovoljni dosad postignutim i na koji način planirate dalje razvijate te projekte?

Glazbena nagrada Porin je ove godine proslavila 25. godišnjicu i to, po mom mišljenju, na odličan način uz prigodno prisjećanje na sve prethodne godine, laureate koji su iznenadili u pojedinim kategorijama, nikad većim brojem prijava te izvrsnom produkcijom. Kroz organizaciju Porina je u 25 godina prošao veliki broj profesionalaca, a nadam se da je Unison sa svojom ekipom posljednjih godina samo dodao na vrijednosti nagradi. Ovo je tek druga godina održavanja Cesarice - nagrade publike za hit godine, u nešto izmijenjenom izdanju, ali već sada možemo reći da raste interes i glazbenika i javnosti za istu te da će u godinama koje slijede zasigurno postati značajan faktor u glazbenoj industriji. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo ove godine doživljava sedmo izdanje, a da je riječ o sjajnoj "odskočnoj dasci" za mlade klasične glazbenike dovoljno govori činjenica da je veliki broj dobitnika nagrade u narednim godinama osvajao ne samo domaća, već i svjetska natjecanja ili bio u samom vrhu istih.

Unison je prepoznao i važnost online terena razvivši usluge Fokus i Fokuskontrol. O čemu se točno radi i što one konkretno donose svojim korisnicima?

Servis Fokuskontrol je integrirani sustav za praćenje emitiranja novih glazbenih izdanja u realnom vremenu te služi kao dobar pokazatelj korisniku koliko puta i na kojim radio stanicama se njegov singl emitirao. Fokus je online platforma za promociju i distribuciju novih glazbenih izdanja prema hrvatskim radio postajama. S jedne strane omogućava korisnicima da njihova pjesma lakše dođe u fokus urednika radio postaja s dodatnom analitikom na jednom mjestu, dok s druge strane radio urednicima omogućava da "od šume pronađu stablo" među brojnim singlovima koje dobivaju na tjednoj bazi. Fokus je prešao iz beta faze u finalnu verziju i sada je na korisnicima da unose pjesme i iskoriste dodatni kanal distribucije. Ono što je važno napomenuti, oba servisa su besplatna za sve članove udruga utemeljitelja Unisona.

Za hrvatske glazbene kreativce posebno je važan segment televizijskog predstavljanja njihovog rada pri čemu je Unison gotovo nezaobilazna stanica. Na tom terenu ste posebno aktivni, ali i pripremate još neke novosti...?

U posljednjih godinu i pol dana, uz pomoć svih udruga članica, napravili smo TV studio te iz njega pokrenuli četiri tv emisije; PopRock.Hr, Cesarica, Glazbeni Top20 i Premijera.

PopRock.Hr, kako mu samo ime govori, pokriva široki glazbeni raspon, od alternativne do estradne glazbe. U svakoj polusatnoj emisiji gostuje jedan izvođač, a uz intervju tu su i reportaže te novosti iz glazbenog svijeta. Emisija se emitira svakim radnim danom u 19:30 na Drugom programu HRT-a.

Cesarica je posebna emisija unutar jednog termina PopRock.Hr-a u nešto dužem trajanju, a emitira se jednom mjesečno i otkriva pobjednike iz prethodnog i nominirane u tekućem mjesecu.

Glazbeni Top20 donosi listu 20 najemitiranijih pjesama praćenih, nedavno spomenutim servisom FokusKontrol te se emitira jednom tjedno na HRT-u. Premijera je kratki tv format u kojem se uz najavu glazbenika prikaže i njegov novi spot. Ta emisija je na tjednoj bazi dostupna za emitiranje na svim lokalnim, privatnim i javnim tv postajama. U pripremi su i Glazbene minijature iz svijeta klasične glazbe, emisije koje bi se bavile klasičnom i jazz glazbom, formati glazbenih intervjua i još neke ideje koje se nadamo realizirati korak po korak u narednoj godini.

Jedna ste od udruga aktivnih i na međunarodnom planu – na koji način surađujete sa srodnim institucijama iz inozemstva?

Unison je član EMC-a (European Music Councila) te EMCY-a (European Union of Music Competitions for youth). Kao član EMC-a bili smo partner u projektu STAMP - Shared Training Activities for Music Professionals, čiji je cilj stvoriti međunarodnu suradnju i omogućiti osobama koje rade u glazbenoj industriji potrebnu obuku i edukaciju za poboljšanje uvjeta na glazbenoj sceni. Osim toga, aktivno s europskim partnerima sudjelujemo na stvaranju glazbene agende na EU razini. Natjecanje Papandopulo je dio mreže EMCY koja omogućava pobjednicima natjecanja da nastupe na koncertnim pozornicama diljem Europe.

Na funkciji glavnog tajnika u Unisonu ste godinu dana – koji su vam osobni izazovi u tom poslu i na koji način planirate profilirati Unison unutar hrvatske glazbene industrije?

Bitno je za napomenuti da Unison čini mala, ali kvalitetna ekipa koja sve projekte odrađuje uz savjete iskusnih glazbenih profesionalaca iz upravnog odbora. Osim nastavka organizacije svih navedenih projekata na godišnjoj razini, osobno bih volio da putem različitih platformi i načina promocija omogućimo svima koji se na bilo koji način bave glazbom koja nije samo srednjostrujaška, od klasike do indie glazbe i elektronike, što veću pojavnost pred širokim auditorijem jer smatram da postoji jako veliki broj fantastičnih hrvatskih glazbenika, koji nažalost ne može doprijeti do većeg broja ljudi. Također, smatram da je izuzetno bitno pratiti sve trendove koje digitalno doba nameće i stalno tražiti nove načine distribucije hrvatske glazbe do publike. Pogotovo one mlađe za koju mi se, iako riskiram da zvučim kao Statler iz Muppet showa, čini da ima puno površniju i kraću percepciju svih podražaja te je sve teže pridobiti njihovu pažnju.

Na koji način se glazbenici mogu uključiti u vaš rad?

Najbolji način da se glazbenici uključe u naš rad je da koriste servise, projekte i kanale promocije koje smo uspostavili. Neka se prijavljuju na natjecanja i nagrade, koriste platforme distribucije i pregleda emitiranja, javljaju nam se za gostovanja u emisijama, šalju nam sve informacije o novim spotovima, albumima i koncertima, snimaju emisije, najave ili foto snimanja u našem studiju. I neka nam se jave s konstruktivnim komentarima i savjetima kako im možemo još više pomoći.

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.