x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

BIEM i CISAC udružuju snage u korist autora i izdavača na globalnoj razini

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC), čiji je član i HDS ZAMP, i Međunarodna organizacija društava koja ostvaruju tzv. mehanička prava autora (koja dopuštaju reprodukciju glazbenih, književnih i dramskih djela) najavila su udruživanje u ostvarivanju prava autora, a s ciljem prilagođavanja promjenama unutar glazbene industrije u digitalnom svijetu.

Cilj je postići veću učinkovitost i sinergiju između dviju organizacija te tako donijeti uštede u globalnom članstvu CISAC-a i BIEM-a.

BIEM je osnovan 1929. godine i predstavlja 53 društva iz 54 zemlje, s članovima koji licenciraju korisnike za većinu svjetskog glazbenog repertoara. Ima jedinstvenu ulogu i svojim članovima omogućava raspravu o tarifama i uvjetima koji se primjenjuju na korisnike glazbe. Također, s krovnom organizacijom diskografa ugovara krovne standardne ugovore koji se potom u svakoj zemlji primjenjuju.

CISAC predstavlja 238 društava autora u 121 zemalja i glas je više od 4 milijuna autora iz cijeloga svijeta i različitih umjetničkih repertoara, uključujući glazbu, audiovizualnu, dramsku, književnu i vizualnu umjetnost. Osnovan 1926. godine, CISAC štiti prava i promiče interese autora širom svijeta i osigurava protok autorskih naknada iz svakog dijela svijeta.

Nakon udruživanja, BIEM će zadržati svoju samostalnu pravnu osobnost (Glavnu skupštinu i Upravni odbor) i strukturu članstva, ali će se u upravljanju koristiti uslugama CISAC-a.

Taj korak će poboljšati suradnju i povećati učinkovitost u radu dviju organizacija, uz zadržavanje zasebnih ciljeva. Obrazovni i istraživački projekti obaju organizacija, kao i istraživanje tržišta te administrativne funkcije biti će združeni. Novi odnos CISAC-a i BIEM-a uspostavljen je Ugovorom o mandatu i usluzi koji je potpisan u lipnju 2018. godine.

Predsjednik BIEM-a Gérant Georg Oeller, zadovoljan sporazumom, istaknuo je da „vjeruje da će taj potez potaknuti daljnju učinkovitost obaju organizacija, ali i društava u njihovu članstvu, kao odgovor na promjenjivi oblik glazbenog tržišta“.

Glavni direktor CISAC-a, Gadi Oron, istaknuo je da „s obzirom na promjene u glazbenoj industriji, ovaj novi odnos dviju organizacija predstavlja logično i isplativo rješenje za sva društva u njihovu članstvu“.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.