x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

AUTOGRAM: Vicko Dragojević

Gost ovotjednog, ljetnog izdanja rubrike "Autogram" jest Vicko Dragojević, obrađivač, skladatelj, jedan od osnivača klape Kaše iz Dubrovnika te redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

 

U posljednje vrijeme najviše slušam... klasična djela, naročito Beethovena i Čajkovskog: koliko zbog glazbenog genija i nadnaravnih melodija, toliko i kao obaveznu lektiru, odnosno analizu savršene orkestracije - nešto što je mladim autorima nezaobilazno glazbeno štivo i udžbenik struke.

Moja najdraža pjesma ikad je... Jako teško pitanje. Kada razmaknem sve utjecaje i faze, vjerojatno bi se vratio na Beatlese i zaokružio "A day in life". Ili "Here, there and everywhere". Ili "Yesterday"...

Prvi album koji sam kupio bio je... Prva dva albuma koja sam kupio bili su Antologija Omiškog festivala, kao poklon prijatelju, te album Beatlesa "1", za što sam dugo skupljao džeparac, odričući se dječjih radosti kao što su sladoledi ili sličice albuma Svjetskog prvenstva 1998. 

Pod tušem najčešće pjevam... Najčešće pjevam ono što je posljednje sviralo na radiju u automobilu. A ta je kompilacija obično strašna: od Vice Vukova pa do "Gori lampa nasred Vinkovaca". Moja žena je vjerojatno oduševljena arijama koje dopiru iz WC-a. 

Moja idealna glazba za subotu navečer je... Idelna glazba za subotu večer kada se izlazi je, naravno, tzv. "ex-yu", rock standardi ovih prostora. A ukoliko se ne izlazi vani, tada nešto sporije i emotivnije - poput velikih koncerata uz bogatu orkestraciju, poput nekadašnjih Tri tenora ili Mike Oldfielda.

Moja idealna glazba za nedjelju ujutro je... svakako klapska pjesma. Ali ona izvorna, a cappella. Pogotovo ukoliko se radi o cijelovitim projektima, poput klapa Trogir ili Ošjak.

Pjesma drugog autora za koju bih volio da sam je ja napisao… Bez sumnje - Moj galebe. 

Volio bih čuti kako moje skladbe izvodi…  Sad je, nažalost, kasno ali jedino i isključivo - Oliver Dragojević. Najveći vokal uhvaćen u dalmatinske mikrofone... 

Moja skladba na koju sam najviše ponosan... Najviše sam ponosan na skladbu "Poslanica Gradu", što mi je jedna od prvih skladbi izvedenih na Omiškom festivalu, za koju sam pisao i glazbu i stihove i to čitavo jedno ljeto. Naravno, skladbu je publika ishvalila a žiri baš i ne. Ipak, tada mi je prišao veliki Jakša Fiamengo i poručio mi: "ti si premlad da pišeš takve stvari".

Posljednja pjesma koju sam napisao je...
 Moja posljednja pjesma koju sam napisao (ili još pišem, jer taj proces nije završen sve do trenutka dok cd nije na polici) zove se "Nosim križ ča ti postojiš" - dalmatinska balada koju sam skladao na tekst moga velikog prijatelja i glavnog glazbenog partnera Pjera Mirića. Pripreme za iduću godinu, čini se, već su počele....


Izvedba skladbe "Da se grobne ploče maknu", 52. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2018.
Autor glazbe: Vicko Dragojević, autor stihova Božo Vodopija, izvođač: Klapa Kaše http://www.klapakase.hr/ 
Nagrade: 1. nagrada publike i 3. nagrada stručnog žirija.
HDS je Festival i ove godine podržao sredstvima iz BTL Fonda

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.