x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Bianca Ban: Moj san u Abbey Roadu

Iz novog Cantusa prenosimo londonski dnevnik mlade skladateljice Biance Ban...

Početkom lipnja 2018. imala sam čast da je Londonska filharmonija (London Philharmonia Orchestra - LPO) snimila moju glazbu u legendarnom Studiju Abbey Road. Iako se moja glazba tamo prvi put snimala još prije dvije godine s Londonskim simfonijskim orkestrom (album za Audiomachine - Worlds of Wonder), sad sam prvi put bila na snimanju u tom studiju. S obzirom na to da je London poznat po vrhunskim simfonijskim orkestrima kojih ima nekoliko, očekivala sam najvišu razinu kvalitete, no LPO je uistinu nadmašio sva moja očekivanja. Nevjerojatna radna etika i disciplina, energija, muzikalnost, ujednačenost, preciznost, besprijekorno čitanje materijala a vista te fascinantna sinergija među sviračima - neosporno „dišu“ kao jedan i zvuče kao da su mnogo brojniji nego što jesu. To su odlike koje si svaki skladatelj uistinu može samo poželjeti.

Kako unatrag dvije godine radim za američke tvrtke koje se bave proizvodnjom glazbe za tzv. trailere, moja se glazba redovito snima u mnogim renomiranim studijima diljem Europe. Osim mene, album sam dijelila s četvero skladatelja iz Poljske, Mađarske, Švedske i Amerike. Snimanje se protegnulo na nekoliko dana, jer smo snimali dva zasebna, žanrovski različita albuma - jedan radnoga naziva Neoclassical, a drugi Drumscores.

Brzo i kvalitetno

Premda smo višestruko snimali u Češkoj i Bugarskoj, rang kvalitete snimanja u Londonu s polazišta umjetničke vrijednosti, a i svih tehničkih aspekata, baca sasvim novo svjetlo na svako iskustvo snimanja. Zahvaljujući kvaliteti svirača (i pojedinaca, ali i kao skupine), orkestar postiže vrhunske rezultate u - prema standardima snimanja - prilično kratkom vremenu. Uz to, te iznimne glazbenike krasi nevjerojatna radna etika i nesvakidašnji perfekcionizam. Primjerice, nakon što bih već odobrila neke snimljene takeove, doživjela sam nekoliko puta da sami svirači žele nešto odsvirati još jedanput - jer su smatrali da mogu bolje, što me ostavilo bez teksta. Takav odnos prema radu ne susreće se svaki dan.

Doživljaj za sebe

Sam posjet Studiju Abbey Road doživljaj je za sebe. Radi se o kompleksu od nekoliko studija za različite potrebe snimanja, s kantinom i restoranom. U njemu se u svakom trenutku nalazi popriličan broj glazbenika. Ispred studija je pješački prijelaz, poznat po Beatlesima koji su na tom prijelazu snimili naslovnicu za album Abbey Road. Tu neprestano pretrčava velik broj njihovih fanova koji dolaze snimiti fotografije i odati počast omiljenom bendu. Studio ima posebnu atmosferu - uistinu sam osjećala strahopoštovanje prolazeći njegovim hodnicima, punim kultnih fotografija i postera, čija je povijest vezana uz taj kompleks. Snimali smo u Studiju 1, ujedno najvećem, nevjerojatne akustike i s najboljom mogućom opremom. U tom studiju, osim nebrojenih albuma klasične glazbe, snimljeni su mnogi kultni soundtrackovi filmske glazbe (Gospodar prstenova, Hobbit, Ratovi zvijezda, Harry Potter, Shrek, 300, The Avengers, Skyfall, Gravitacija i brojni drugi). Orkestrom je ravnao renomirani dirigent Allan Wilson, a majstor zvuka bio je Satoshi Noguchi, koji radi i miks našeg materijala. Riječ je o iznimno talentiranom stručnjaku, jednom od miksera Hansa Zimmera, koji u aktualnoj holivudskoj industriji postavlja standarde produkcije i tehničkih aspekata filmske glazbe. Zahvaljujući svemu navedenom, naš je finalni proizvod dosegnuo svjetsku produkcijsku razinu.

Iskustvo snimanja na takvoj razini učinilo me iznimno počašćenom, ali i poniznom. Suradnja u takvom studiju i s takvim miljeom glazbenika veliko je bogatstvo za svakog skladatelja. S obzirom na to da kontinuirano radim na novom materijalu za svoje agencije, veseli me i sama pomisao na potencijalno snimanje u Abbey Roadu, koje će se, nadam se, dogoditi vrlo skoro.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.