x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Nova YouTube značajka koja prepoznaje doprinos autora i glazbenih kreativaca

YouTube je predstavio novu korisnu značajku koja će zasigurno razveseliti i brojne autore i kreativce širom svijeta: više od pola milijarde pjesama dostupnih na ovom video servisu sada ima i informaciju o izvođačima, autorima te nositeljima prava na pjesmi što uključuje vlasnike snimki te društva za kolektivno ostvarivanje prava. I to je, najavljuju iz YouTubea, tek početak!

HDS ZAMP, koji s YouTubeom ima potpisan ugovor od 2014., surađuje sa servisom kako bi se ova značajka u potpunosti implementirala i za domaći repertoar koji zasad nudi informacije o umjetniku, albumu i nositelju licence, odnosno digitalnom distributeru. „Riječ je o jako mnogo informacija i podataka koje je potrebno obraditi. Konkretno, za 2017. godinu evidentirali smo korištenje blizu 9,5 milijuna jedinstvenih glazbenih djela koja su ukupno emitirana gotovo 339 milijardi puta“, objašnjava Darko Staničić, pravni savjetnik za online i digitalnu glazbu HDS ZAMP-a.

Korisnici ovim informacijama mogu pristupiti klikom na "Saznaj više" (Show more) nakon čega će im se prikazati okvir s informacijama o izvođaču, autoru, nakladniku i diskografu, odnosno vlasniku snimke.

Ova značajka pod nazivom "Music in this video" uvedena je s ciljem prepoznavanja i priznanja ljudima koji su doprinijeli kreativnom procesu, navodi se na službenom blogu YouTubea. Prilika je to i da glazbeni umjetnici i autori dođu do šire YouTube publike koja, uz glazbene videospotove, prati znanstvene eksperimente, vlogove o ljepoti ili fan-made dokumentarce.

Sve ovo izvedeno je zahvaljujući partnerstvu YouTubea s labelima, nakladnicima, ali i kolektivnim organizacijama poput HDS ZAMP-a kojima Content ID tehnologija omogućuje da upravljaju svojim sadržajem na YouTubeu.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, pozdravio je uvođenje ove značajke: „Riječ je o alatu kojim se konačno daje važnost i prepoznaje uloga autora koji je ključan za nastanak pjesme. Mi kao organizacija surađujemo s YouTubeom razmjenjujući informacije, ali i prikupljajući naknade za autore i nositelje prava od prikazanih oglasa. YouTube je najpopularniji servis na svijetu, a nedavno smo saznali da ga više od 80% ispitanika u Hrvatskoj koristi za upoznavanje s novom glazbom. Svakodnevno radimo na tome kako bi naši članovi osjetili konkretne financijske efekte od online korištenja njihove glazbe i tu sam zadovoljan razvojem situacije budući da iznosi od YouTubea ukupno rastu iz godine u godinu!“.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.