x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Jean-Michel Jarre i europski skladatelji u borbi za prava na Internetu

Slika, s lijeva na desno autori: Crispin Hunt, Matthew Irons, Piotr Rubik, Jean-Michel Jarre, Astrid North, Cora Novoa

Začetnik elektronske glazbe, autor svjetskog glasa i predsjednik Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja CISAC  Jean-Michel Jarre pozvao je europske političare da izrade zakonodavni okvir koji će autorima omogućiti da od svojeg kreativnog rada mogu živjeti i u doba Interneta. Početkom mjeseca u Brusselsu se, s izaslanstvom europskih autora, susreo s europarlamentarcima. Upoznali su ih s problemom prijenosa vrijednost na Internetu odnosno činjenicom da velike internetske tvrtke svoja ogromna financijska carstva grade na leđima autora i koristeći njihova djela, a bez da su autori za to pravično plaćeni. Stavove autora pojasnio je i za BBC World TV.

„Prije godinu i pol dana, pojašnjavajući prijedlog Komisije o reviziji autorskog prava, predsjednik Juncker je istaknuo da su kreativci dragulji europske krune. Ponosni smo na to. Želimo se uključiti u nastojanja da se Europu napravi mjestom gdje kultura i kreativnost mogu cvjetati. Da bi se to dogodilo, mi autori, moramo biti u mogućnosti živjeti od svojeg kreativnog rada. Mi smo apsolutno ovisni o pravima. Autorsko pravo je ono što nam omogućava da živimo i da se dalje bavimo našim umjetničkim djelovanjem. Ono je jedina snaga koju imamo u pregovorima s onima koji naša djela koriste. Danas su i prava i življenje autora u cijelom svijetu u kritičnoj ugrozi. Istina je da naša prava nisu dobro zaštićena u digitalnom svijetu. Postoji naime jedan temeljni propust. Sektor glazbene industrije i drugi sektori kulturnih i kreativnih industrija ubrzano rastu i generiraju ogromne prihode. Međutim, ti se prihodi ne vraćaju u pravičnom dijelu autorima, već bivaju zadržani od strane velikih globalnih digitalnih platformi. Te su platforme danas i globalno najveći korisnici naših djela i sami imaju veliki broj korisnika. No, zbog manjkavosti postojećih propisa, te platforme autorima isplaćuju zanemarivo sitne ili nikakve naknade za korištenje autorskih djela. To je ono što se naziva prijenosom vrijednosti jer je riječ o tome da se vrijednost prenosi s onih koji su je svojim radom stvorili na one koji to nisu. To je temeljna nepravda spram autora! Međutim ovaj problem kreativci ne mogu riješiti. Moraju ga riješiti političari i zakonodavci. Problem prijenosa vrijednosti opasno prijeti opstojnosti kreativaca i umjetnika  i cjelokupnom kreativnom ekosistemu. To nas i dovodi u Europski parlament. Koliko nam je poznato, na području EU upravo traje period rasprave o ovom problemu i EU ima mogućnost donijeti njegovo učinkovito rješenje. Želja nas autora i kreativaca jest da se zakonom jasno definira odgovornost platformi s mogućnošću postavljanja sadržaja od strane krajnjih korisnika spram autorskog prava. Drugim riječima, to bi značilo da su i te platforme i usluge dužne s autorima i kreativcima pregovarati oko pravedne naknade. To je ono što tražimo, mogućnost da s onima koji naša djela koriste i na tome se bogate, mi kao vlasnici toga sadržaja pravedno pregovaramo oko cijene njegova korištenja.

Mi smo za tehnologiju, kao i za poštenje. To dvoje ide ruku pod ruku i mi smo upravo oni koji tehnologiju prihvaćaju i koriste. Ne opiremo se tehnološkom napretku – čak štoviše, tražimo zakonodavno okružje koje bi taj napredak osiguralo. I strastveno smo za slobodu izražavanja. Sloboda izražavanja je naš zrak koji udišemo kako bismo mogli stvarati. Kreativci su uvijek bili i jesu prvi koji tu slobodu brane. Za one koji možda misle da bi naši zahtjevi bili bliski nekom od oblika cenzure, moramo istaknuti da je upravo suprotno: ne plaćajući kreativce za njihov rad, ne dozvoljava im se da sa svojim kreativnim radom nastave. I upravo je to cenzura. Autori i kreativci jedino žele biti pravedno plaćeni za svoj rad“, poručio je Jarre u Europskom parlamentu. 

Jarre, također i dalje poziva autore da se „ujedine i zajednički krenu u borbu za svoja prva na Internetu i suprotstave se moćnim kompanijama koje na njihovim djelima zarađuju milijarde“ i potpišu peticiju na http://makeinternetfair.eu/.

Ovu  peticiju dosad je potpisalo i više stotina hrvatskih autora.

Europski autori u travnju će se obratiti i europarlamentarcima u Strasbourgu te zatražiti zakonodavni okvir koji će autorima omogućiti da u pravednim uvjetima s velikim internetskim platformama pregovaraju oko naknada za korištenje autorskih djela.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.