x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

sinkOpa: Side Project

Gosti ovotjedne sinkOpe su Side Project, duo kojeg čine Anja i Luka. Njihov album „Lonely boys“ na domaću glazbenu mapu donio je svježi zapuh aktualne zapadne produkcije, a kako će ta zanimljiva mješavina elektronike, ambientala i popa zazvučati uživo, imat ćete priliku čuti uskoro. I to na nekoliko pozornica, u nekoliko sviračkih konfiguracija...

Krenimo od ovog „graveyard pop duo“ – što je točno graveyard, a što pop u vašem zvuku? Uspijevate li izbalansirati te dvije krajnosti?

Ne volimo se žanrovski ograničavati i kada pišemo glazbu i tekstove, nikad ne idemo za nekim određenim žanrom, već radimo ono što nam se radi. Međutim, kada bi nas se trebalo strpati u neki koš, to bi vjerojatno bio pop. Naša glazba je velikim dijelom elektronička i poprilično upbeat, pogotovo na novom albumu, i mislimo da je pop nešto najbliže što bi nas moglo opisati kao izvođače. S druge strane, tematika pjesama, a i sama glazba, je često malo mračnija nego klasični zapadnjački pop. Tu dolazi graveyard dio. Graveyard pop je zapravo termin kojeg smo počeli koristiti iz zezancije prije nekoliko godina, no očito je ostao i mislimo da nam poprilično dobro stoji.

Nastavimo sa „side project“ – Side Project je side project od čega? Kako je došlo do vašeg susreta, otkud je sve krenulo?

Kad smo se upoznali, Luka je već bio u bendu pa je Side Project tada stvarno bio side project. U međuvremenu se taj bend raspao, a Side Project je postao glavni projekt. Smiješno je, zapravo, kako dečki iz Lukinog bivšeg benda sada također sviraju s nama. Upoznali smo se u srednjoj školi i vrlo brzo smo u glazbenom smislu kliknuli i odlučili krenuti s obradama, iz zabave, na početku nismo mislili da ćemo ovako daleko dogurati. 

Kakva glazba vas posebno inspirira, čuju li se neki utjecaji na Side Project?

Inspirira nas jako puno različite glazbe, ali se to u našim pjesmama ne mora nužno čuti. S obzirom na to da imamo neki vlastiti stil, lako se dogodi da budemo inspirirani, recimo, Lady Gagom, a da završena pjesma nema veze s ičime što je Lady Gaga ikada napravila. Ono što nas u pjesmama najviše inspirira su mali djelići i motivi tako da se često ono što slušamo trenutno i ne čuje baš u glazbi koju stvaramo. Naravno, uvijek postoje i iznimke.

S posljednjim album „Lonely boys“ izazvali ste veću pažnju glazbene javnosti, no i dalje ste daleko od one šire. Je li to, zapravo, onako kako bi i trebalo biti? Koliko je mainstream potreban Side Projectu i Side Project mainstreamu?

Nemamo ništa protiv mainstreama, ali nije da se pretjerano trudimo doći do mainstream voda. Nemamo neki veliki cilj ili plan što se tiče budućnosti. Radije se hvatamo za sve prilike koje nam se pruže i trudimo si sami sebi stvoriti što bolje uvjete za daljnje stvaranje glazbe. Teško je reći zapravo je li nam mainstream potreban kad se još nismo našli u njemu. Na to pitanje ćemo dati odgovor ako kojim slučajem zalutamo u mainstream. 

Glazbena kritika vas hvali, što prosječnom hrvatskom bendu znači recenzija na portalima i novinama? Je li to dosad imalo nekakav efekt na vas, broj koncerata, zaradu i sl.? Koji su današnji parametri uspješnosti, čime se Side Project zadovoljava?

Uvijek je lijepo pročitati pozitivnu recenziju albuma ili dobar izvještaj sa koncerta, međutim mislimo da je to korisno nama više na nekoj osobnoj razini. Jednostavno nas motivira da nastavimo raditi i osjetimo da smo bar malo nagrađeni za svoj trud. Nažalost, recenzije u nekom poslovnom smislu ne znače baš jako puno, nismo primjetili da smo zbog dobre recenzije dobili više raznolikih ponuda za koncerte i slično. 

Nama je sami uspjeh i to što smo na hrvatskoj sceni uspjeli opstati. Od glazbe je u Hrvatskoj teško zarađivati ako si manji izvođač. Nadamo se da ćemo jednom moći, ali trenutno su nam očekivanja uvijek vrlo niska i sretni smo s bilo kakvim manjim uspjesima. 

Svoju glazbu objavljujete na Bandcampu – koliko je taj servis napravio za nezavisnu scenu, pogotvo u Hrvatskoj? Imate li iskustva s većim diskografima, što biste preporučili svojim kolegama koji su pred odlukom objavljivati samostalno ili pod diskografskom kućom?

Bandcamp je otvorio jako puno vrata nezavisnim izvođačima. Naše iskustvo s izdavanjem albuma preko Bandcampa je poprilično dobro. Cijela diskografija se nalazi na jednom mjestu za download, a ako je netko voljan pridonijeti financijski, to i može. Neko vrijeme smo razmišljali o većim diskografskim kućama, no nakon dugo razmišljanja i savjetovanja s kolegama sa scene, shvatili smo da nemamo puno koristi od hrvatskih diskografa. Danas je zahvaljujući internetu neopisivo lako izbacivati i singlove i albume. Ako se napravi dobar plan, nezavisno izdan album može proći čak i bolje nego album izdan preko neke diskografske kuće. Imamo sreće što živimo u vremenu gdje je vrlo lako sam se promovirati putem društvenih mreža. 

Kako gledate na domaću indie scenu, koje biste svoje glazbene kolege preporučili?

Domaća scena je prepuna odličnih izvođača. Ono što je žalosno i što govorimo kao pokvarene ploče već godinama je činjenica da za nas ne postoji dovoljno medijskog prostora. Za sve underground izvođače koje mi osobno slušamo i za koje znamo, znamo samo zato što smo dio scene. U dosta slučajeva, za određene izvođače smo čuli tek kad smo otiišli na neki drugi koncert, a oni su bili predgrupa ili obrnuto. Rijetko kad vidimo imena za koja ne znamo na recimo facebooku ili po nekim većim portalima. Naravno, ništa što se događa na underground sceni očito nije dovoljno skandalozno da bi završilo na prvoj stranici nekog portala ili časopisa.

Od naših kolega uvijek rado preporučimo NLV, Irenu Žilić, Lovely Quinces i Svemirka.

Pred vama je veći koncert u Tvornici, 23. ožujka – kakav program pripremate, hoćete li proširiti svoju koncertnu postavu?

Promocija novog albuma u Tvornici će proći slično kao i promocija prvog albuma. Nastupit ćemo s punim bendom, osim nas na pozornici će se naći Filip Borovec (bubanj), Karlo Kurtalj (bas) i Toni Tkalec (gitara). Pripremamo podulji set na kojem će se naći stvarno sve i svašta, ali većinom novi materijal. Spremamo se već nekoliko mjeseci i stvarno se jako veselimo koncertu, a nadamo se da se i publika veseli. 

Uoči akusticiranja u Rockmarku, 13.3., preporučite nam neke svoje omiljene pjesme koje rado pjevate na tulumima uz akustičnu gitaru…

Rijetko se takve situacije dogode, na tulumima više volimo glumiti DJ-e, ali u pauzama na probama volimo zapjevati koji K-pop hit, malo Lady Gage, radio hitova devedesetih, a nekad se tu nađu i neki Gunsi. Nema žanrovskih granica kod onoga što slušamo ili pjevamo iz gušta. 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.