x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

sinkOpa: Željka Rudar, urednica Akustike

Jubilej 200. izdanja Akustike, programa kojeg već niz godina financijski podržava HDS ZAMP, prilika je da popričamo i s njenom urednicom, neumornom Željkom Rudar...

Da postoji vremenski stroj, što bi Željka Rudar iz 2018. savjetovala Željki Rudar iz 2010. kada je krenula priča s Akustikom? Koliko se inicijalni koncept programa razlikuje od ovog današnjeg, 200 izdanja kasnije?

Željka 2018 bi Željki 2010 vjerojatno samo kratko rekla “Dobro je, ne brini toliko.” Kad se osvrnem unatrag, sve je išlo u dobrom smjeru - polako i s puno interesa za domaćom glazbenom scenom i velikom željom da se ta scena na ovaj način predstavi publici. Tada sam dosta brinula o svakoj sitnici - bilo je tu početničke nesigurnosti, ali s vremenom se sve nauči. Iskustvo čini svoje.

Koncept je ostao isti - kroz Akustiku želimo u nešto drugačijem live obliku predstaviti interesantne domaće izvođače, kako kroz samu akustičnu svirku, tako i kroz okruženje tog nastupa, koje je u ovom slučaju glazbena knjižara, a ne neki birc, recimo. I dalje nam je naglasak da u programu ugostimo mlađu generaciju izvođača, volimo otkrivati i pružiti priliku za nastup “onima čije vrijeme tek slijedi”. I dalje smo u glazbenoj knjižari Rockmark, utorkom od 19 sati, kao i na početku pokretanja programa, jedino se u ovoj sezoni broj svirki malo prorijedio - više ne akusticiramo iz tjedna u tjedan već imamo 1-2 svirke mjesečno.

Na našim stranicama obilježili smo jubilej 100. izdanja Akustike, kako bi opisala narednih 100 do danas? Koliko je priča u međuvremenu narasla?

Povećao se broj svirki, pa smo eto došli do 200. Akustike! Šalu na stranu, nastojali smo i u narednih 100 pomno birati glazbene goste, biti aktualni, zanimljivi i publici i izvođačima. Osim samim svirkama okrenuli smo se i gradnji dodatnog sadržaja - pogotovo kvalitetnih video-materijala, stoga marljivo gradimo i YouTube kanal, kako bi svaka svirka ostala zapamćena i bila dostupna i na taj način.

Uz tebe kao spiritus movens, team Akustike čini još nekoliko zanesenjaka...

Baš tim zanesenjacima sam iznimno zahvalna, jer njihov entuzijazam jednako tako pokreće čitav program, a i meni daje dodatnu motivaciju! U ovoj sezoni na svakoj Akustici u Rockmarku vidjet ćete producenta Antonina Šimića, koji se brine za zvuk akusticiranja, kao i Martu Soljačić, majstoricu od kamere i naših finalnih videa, dok se za naše vizuale brine dizajner Neven Zulijani. Kroz sve ove sezone imala sam priliku surađivati s odličnim i talentiranim ljudima, i svakome od njih odsrcativno hvala što su na ovaj ili onaj način obilježili Akustiku.

Povodom 200. izdanja, pokrenut je i web site. Koji su planovi što se tiče tog online segmenta, hoće li to u budućnosti postati neko centralno mjesto susreta hrvatske kantautorske scene?

Site je pokrenut prije svega iz praktične činjenice da se na jednom mjestu zaokruži čitava priča Akustike - i stvori osnovna baza za izvor informacija. Mi smo malo kaskali u tome i bilo nam je i vrijeme da napravimo web, stoga mi je drago da smo novu godinu započeli baš s tim. Nije nam cilj stvoriti novi glazbeni portal, ima ih dovoljno i kvalitetni su, ali svakako ćemo nastojati iskoristiti i ovaj naš novi kanal za što bolje predstavljanje gostujućih glazbenih imena, a istovremeno imati osnovno mjesto na kojem će se moći pronaći sve o Akustici, programu, gostujućim izvođačima, video-materijalima… Ako neki glazbeni fan posjeti naš site i tamo otkrije svog novog omiljenog izvođača/izvođačicu, nitko sretniji od mene!

Koji su ti nastupi ostali posebno u sjećanju, postoji li neka zanimljiva anegdota?

Skroz iskreno, meni je svaki nastup u ugodnom sjećanju, jer osim odlične svirke, sa svakim akusticiranjem sam imala priliku upoznati super ljude, koji baš iskreno vole to čime se bave. Volim reći da mi je Akustika donijela i poznanstva koja su se kasnije pretvorila u višegodišnja prijateljstva, i to je ono što mi je posebno u čitavoj priči.

A anegdote su nam većinom povezane sa sitnicama koje se događaju iza scene, na tonskoj - kako iskoristiti bilo što u Rockmarku u svrhu da zamijeni neki manji dio opreme koji je izvođač zametnuo ili zaboravio. Znali smo koristiti knjige kao manje stalke, ljepljive trake kao držače mikrofona… Događalo se i da bi nam mikrofon prestao iznenada raditi, pa smo isto trčkarali uokolo gdje posuditi, neposredno prije svirke. Sve su to sitnice na koje treba računati da bi se mogle dogoditi, i svatko tko je radio bilo kakav live event, dobro je upoznat s time. 

Kako gledaš na aktualnu kantautorsku scenu Hrvatske? Što bi, kao osoba iz glazbene industrije, savjetovala njenim sudionicima za korak, dva dalje?

Scena nam je uistinu bogata i ispunjena interesantnim i talentiranim ljudima, i iskreno mogu reći da baš volim našu kantautorsku scenu, imamo pravih glazbenih dragulja. A što se tiče savjeta, uvijek je važno biti uporan i slijediti onaj unutarnji osjećaj, svirati, stvarati - i glazbu putem digitalija učiniti službeno dostupnom diljem svijeta!

Kroz gotovo svih 8 godina, Akustiku aktivno prati HDS ZAMP, kako si zadovoljna tom suradnjom? Koji su još, po tvom mišljenju, infrastrukturni zahvati potrebni za daljnji razvoj glazbenog segmenta kreativne industrije?

Podrška HDS ZAMP-a nam je od samih početaka bila od iznimnog značaja, pogotovo financijski dio, ostvaren kroz godišnji BTL Natječaj. U nezavisnim ili manjim kreativnim industrijama su upravo takve stvari potrebne - imati mogućnost ostvarivanja financijskog poticaja službenih institucija, da bi se kvalitetne priče mogle ne pokrenuti, već održati. 

Na kraju našeg prošlog intervjua, otkrila si da bi na „malenoj drvenoj pozornici Rockmarka voljela ugostiti Josipu Lisac“. Je li bilo kontakata, kako napreduje ta ideja? Postoje li još neka imena koja bi voljela vidjeti u akustičnom izdanju?

Odgovor je i dalje isti, ideja i želja su i dalje tu. Držite fige i dalje!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.