x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Tomo in der Mühlen izabran za predsjednika Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK

Na izbornoj skupštini Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK održanoj 25. listopada u HGK za predsjednika Zajednice izabran je glazbeni producent Tomo In der Mühlen, a za zamjenicu predsjednika je izabrana Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Za poslovnog tajnika Zajednice imenovan je Božo Pavičin, samostalni savjetnik Ureda predsjednika HGK.

"Osnivanje ove zajednice je vrlo važan korak za kreativne i kulturne industrije u Hrvatskoj jer je to svojevrsno priznanje kako ovaj sektor ima ekonomsku snagu, a ne samo da je dio kulture. To je veliki korak za kreativne i kulturne industrije ali ujedno i uspjeh svih institucija koje intenzivno rade na formiranju ovog sektora, a koje su se okupile u Klasteru kreativnih i kulturnih industrija. Smatram kako je ovo izniman korak i za hrvatsko gospodarstvo općenito koje time mijenja paradigmu i postaje suvremeno gospodarstvo primjereno europskom okruženju u kojem živimo", naglasio je predsjednik Zajednice Tomo In der Mühlen.

"Recentne promjene u društvu otvorile su pitanje o promjeni koncepta stvaranja vrijednosti, a kreativne i kulturne industrije svakako mogu biti odgovor", istaknula je zamjenica predsjednika Zajednice Ivana Nikolić Popović te je dodala kako je gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih industrija istražen u studiji Mapiranje kreativnih i kulturnih industrija u RH koju je za Klaster izradio Ekonomski institut. Podaci pokazuju da je ovaj sektor, jednako kao i u EU, otporniji na krizu od ostatka gospodarstva jer od 2009. do 2013. godine, kada je bruto dodana vrijednost cjelokupnog poslovnog sektora u RH bilježila pad od 4,7%, kreativna i kulturna industrija rasla je za 3,5%. "Udio cijele kreativne ekonomije u BDP-u RH iznosi 2,3%, a u ukupnom broju zaposlenih 8,9% ili 124.000 zaposlenih. Ekonomski doprinos iznosi 3,5% ukupne bruto dodane vrijednosti sa 4,6 milijarde kuna", istaknula je Nikolić Popović.

"Sektor ima povoljniju obrazovnu strukturu od drugih sektora zbog relativno većeg udjela osoba sa završenim najmanje tercijarnim stupnjem obrazovanja, a veći je i udio samozaposlenih osoba i mikro poduzetnika što predstavlja veliki razvojni potencijal za otvaranje novih radnih mjesta", napomenula je Nikolić Popović.

"Zajednica je osnovana radi promicanja zajedničkih interesa članica u području kulturnih i kreativnih industrija te radi značajnijeg korištenja gospodarskih potencijala kroz stvaranje boljih institucionalnih i zakonskih uvjeta te jačanja svijesti o značaju i važnosti autorskih i srodnih prava i intelektualnog vlasništva kao glavnih temelja ovih industrija", istaknuo je Božo Pavičin.

Zajednica će u sljedećem razdoblju raditi na novom mapiranju sektora, online platformi za povezivanje kreativne i kulturne industrije na jednom mjestu, edukaciji i organiziranju radionica, programu vaučera, internacionalizaciji, organiziranju središnje konferencije sektora te strateškom povezivanju i radu na razvoju sektora.

Izvor: HGK

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.