x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Digitalna revolucija, revolucija je autora!

Digitalna revolucija mora biti revolucija kretora/autora. Učinimo sve da svaki političar i čovjek koji donosi ključne odluke to shvati“, tim je riječima Jean-Michel Jarre, predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC), pozvao više od 200 predstavnika autorskih društava iz cijelog svijeta okupljenih na Generalnoj skupštini CISAC-a održanoj prošlog tjedna u Lisabonu da se uključe u borbu za prava autora u digitalnom svijetu. „Digitalno doba bilo je dobro za autore, donijelo je mnoge mogućnosti i prilike. No, zapravo moramo priznati da je digitalno gospodarstvo „gospodarstvo kulturnih industrija“ čije su gorivo upravo autori. Pa ipak autori nisu ti koji od tako masivnog korištenja njihovih djela primaju pravednu naknadu. Taj problem prijenosa vrijednosti najveći je problem autora našeg doba. Najveća nepravda koju smo doživjeli i najveći nedostatak kreativnog gospodarstva. Ako nam je stalo do budućih naraštaja kreativaca i autora, to moramo promijeniti“. Jarre je pritom pozvao i političare da kulturu shvate kao pokretačku silu digitalnog svijeta.

CISAC je tako još jednom pozvao vlade diljem svijeta na uspostavljanje legislative o pravednim naknadama za glazbene autore, scenariste, redatelje i vizualne umjetnike. Jedan od prioriteta je i rješavanje problema tzv. „prijenosa vrijednosti“ koji omogućuje bogaćenje digitalnih korporacija na račun kreativnog sadržaja, a da pritom kreativci tog sadržaja ostvaruju gotovo zanemarivu zaradu.

Izlažući o izuzetno aktivnoj godini, direktor CISAC-a Gadi Oron istaknuo je tri temeljne stvari za koje se je CISAC diljem svijeta kroz svoje kampanje glasno zalagao: rješavanje problema prijenosa vrijednosti, osiguravanje neotuđivog prava scenarista i režisera kao autora audiovizualnih djela te priznavanja prava slijeđenja za likovne umjetnike. Ističući da je problem prijenosa vrijednosti sve više prepoznat od strane političara i ključnih javnosti, pogotovo u Europi, Oron je istaknuo: „Upravo su autori svojim uključivanjem u borbu za rješavanje problema prijenosa vrijednosti, ovoj kampanji dali snagu i zvučnost. Glas autora nikad nije bio važniji!

Kampanje CISAC-a bile su i tema okruglog stola s kojeg su autori Jean-Michel Jarre, Hervé di Rosa, Yves Nilly i Lorenzo Ferrero pozvali na veći fokus u lobiranju i aktivnostima vezanim uz podizanje razine svijesti o važnosti ove tri teme.

Na ovom godišnjem susretu razgovarano je i o ostalima aktivnostima CISAC-a te su razmijenjena iskustva o poslovnoj praksi društava koja zajedno okupljanju više od 4 milijuna autora diljem svijeta. Također, članovi Generalne skupštine prihvatili su i izglasali amandmane postojećeg Statuta i Profesionalnih i obvezujućih pravila, a čiji je cilj unapređenje transparentnosti poslovanja društava i lakša prilagodba obvezujući pravilima koja propisuju temelje poslovanja društava za kolektivno ostvarivanje prava.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegov služba ZAMP prema spomenutim Profesionalnim i obvezujućim pravilima, visoko su ocijenjeni, a na generalnoj skupštini u Portugalu sudjelovali su glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban i glavni direktor Službe ZAMP Nenad Marčec, koji je ujedno i član Nadzornog odbora CISAC-a.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.