x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

DIV za djecu i mlade: što veže intelektualno vlasništvo, kreativnost i inovativnost

Prvi DIV – Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade uspješno je održan u Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 30 svibnja. Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih u osnovnim i srednjim školama o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime, a koja je nastala u suradnji DZIV-a i Ureda EU za intelektualno vlasništvo. Prepoznavši važnost ovakve edukacije djece i mladih o važnosti intelektualnog vlasništva, projektu se kao partner pridružio i HDS ZAMP.

U više navrata puna dvorana Gorgona svjedočila je o interesu škola za edukaciju djece o pravima koja su pokretači gospodarskog razvoja kroz inovativnosti i kreativnosti. Edukacije kroz kazališnu predstavu „Tko je to izumio“ autorice Nine Horvat u izvedbi teatra Tirena, mozaik skečeva i razgovora „Imam ideju“ autorice Lare Antić Prskalo te dokumentarni film Milana Majerovića – Stilinovića o mladim uspješnim kreativcima i inovatorima (Ivanu Golubiću, Ivanu Mrvošu, Mati Rimcu, Miji Marić, Čejen Černić i Frani Živkoviću), pratile su i zabavne radionice. Djeca su tako razgovarala o autorstvu i inovativnost, crtala, rješavala zadatke, sudjelovala u kvizu, izrađivala modele padobrana, smišljala izume, razgovarala o intelektualnom vlasništvu u robotici i imali priliku vidjeti različite funkcije robota, prepoznavala krivotvorine i piratske proizvode. Za srednjoškolce je priređena i tribina na kojoj im je svoja iskustva iznijela uspješna dizajnerica i poduzetnica Mia Marić.

Cilj je ove edukacije djecu i mlade, kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu educirati o važnosti kreativnosti i inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje istoga. Naime, kulturne i kreativne industrije koje počivaju na tom vlasništvu gospodarska su grana koje je ujedno i put najbržeg gospodarskog oporavka. One su izuzetno otporne na gospodarsku krizu, a zapošljavaju veliki broj mladih visokoobrazovanih ljudi. Upravo zato važno je djecu i mlade poticati na kreativno razmišljanje ali i educirati ih o njegovu potencijalu i načinima iskorištavanja vlastita kreativnog i inovativnog rada.

Uspješnost prve edukacije u Zagrebu, pokazuje i interes za ovu tematiku, a projekt će od jeseni ići i u ostale hrvatske gradove. „Nadamo se da smo kod učenika uspjeli potaknuti kreativni i inovativan duh, objasniti im ulogu i potencijal zaštite intelektualnog vlasništva i važnosti poštivanja tuđih prava. Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja za organizaciju posjeta škola, kao i ravnateljima, učiteljima i profesorima koji su prepoznali ovaj projekt, te se nadamo daljnjoj suradnji pri provedbi predstojećih događanja Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade koje od jeseni planiramo provoditi diljem Republike Hrvatske“, izjavila je Ana Rački Marinković, zamjenica ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.