x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Završeni obračuni naknada iz inozemstva, digitalnih servisa i mehaničkih prava

Obavještavamo Vas da je obračun naknada prikupljenih iz inozemstva, kao i obračun mehaničkih prava te digitalnih servisa (koji po prvi put obuhvaća i Google Play servis) zaključen.

U prilogu dostavljamo specifikacije za obračune u kojima ste ostvarili honorar. Detaljan prikaz podataka temeljem provedenog obračuna je i u Vašem osobnom profilu na www.zamp.hr.

Prikaz specifikacije izmijenjen je temeljem najnovijih poreznih reformi te su autorske naknade prikazane ovisno o Vašem poreznom statusu: u ukupno ostvarenom iznosu te u bruto iznosu, odnosno iznosu umanjenom za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Prilikom isplate iznos bruto honorara umanjit će se za doprinose mirovinskog osiguranja te porez i prirez - također u ovisnosti o Vašem poreznom statusu. 

Upozoravamo da smo kod isplata honorara za autore rezidente (fizičke osobe s prebivalištem ili stalnim boravištem u Hrvatskoj) koji nisu evidentirani u Registru poreznih obveznika dužni obračunati i obustaviti iznose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, bez obzira na to obustavljaju li im se ti doprinosi i po nekoj drugoj osnovi (npr. plaća ili mirovina).*

Ukoliko ste hrvatski rezident koji prvi put ostvaruje našu isplatu ili ste od naše zadnje uplate promijenili žiro račun, molimo Vas da nam prije isplate dostavite Vaš IBAN žiro račun. Autorske honorare rezidentima RH dužni smo isplatiti isključivo na osobne žiro račune (tekuće račune, štedne račune i sl. ne možemo uzeti u obzir). Obveznike PDV-a molimo da nam po primitku specifikacije dostave račun na bruto iznos autorskog honorara uvećan za PDV.

Autorima nerezidentima koji nam dostave originalnu potvrdu nadležne institucije o uplatama doprinosa u zemlji prebivališta / stalnog boravišta, nećemo obustaviti iznos za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ako nam kao nerezident takvu potvrdu ne možete dostaviti, molimo Vas da nas o tome obavijestite, kako bi Vam isplata uslijedila po trenutno važećim poreznim propisima RH.

Isplate honorara bit će provedene tijekom travnja, a prije isplata svakako provjerite svoje osobne podatke navedene na specifikacijama te nam eventualne promjene javite.

Na kraju, podsjećamo da 15. travnja 2017. ističe rok za dostavu svih podataka vezanih uz obračun malih prava 16/2, koji slijedi u lipnju ove godine.

Za sva ostala pitanja stojimo Vam na raspolaganju na mail adresi clanstvo@hds.hr, telefonu +385 1 6387 000 ili u sjedištu HDS ZAMP-a, Heinzelova 62a, Zagreb.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.