x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Hrvatska glazba ponovno u Makedoniji!

Nakon odluke kojom je u listopadu 2016. povuklo licencu za cjelokupan repertoar HDS-a s radijskih i televizijskih postaja u Makedoniji, Predsjedništvo Hrvatskog društva skladatelja odlučilo je poništiti tu odluku i ponovno dopustiti korištenje glazbe hrvatskih autora u makedonskim medijima.

Podsjetimo, odluka u listopadu je donesena  budući da je novo-osnovana udruga za kolektivno ostvarivanje prava, SOKOM-MAP, dobila dozvolu makedonskog Ministarstva kulture za ostvarivanje glazbenih autorskih prava, što je značilo da su u toj zemlji dvije udruge imale licencu za istu stvar. Također, tarifa za javno priopćavanje i emitiranje koju je predlagao SOKOM-MAP bila je značajno niža od tarife makedonskog ZAMP-a koja je još onda bila među najnižima u regiji i Europi, ali i šire.

Odluku o povlačenju svojih repertoara iz emitiranja na radio i TV postajama u Makedoniji donijela su i autorska društva iz Slovenije (SAZAS), Srbije (SOKOJ) i Crne Gore (PAM CG), uz potporu Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC).

Predsjedništvo HDS-a u međuvremenu je promatralo razvoj situacije u Makedoniji koja se negativno odrazila na zaštitu autorskih prava i vrijednost glazbe i ovlastilo kolege iz makedonskog ZAMP-a da nastavi štititi interese hrvatskih autora u Makedoniji.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.