x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Doprinosi na autorske honorare - konferencija za javnost, 23.11.

Hrvatski klaster konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija HKKKKI, čiji je član i HDS ZAMP, poziva na konferenciju za javnost o prijedlogu porezne reforme, prvenstveno o namjeri Vlade RH da se uvedu doprinosi na autorske honorare. Konferencija će se održati u srijedu, 23.11. u 11 sati u u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

Stavove HKKKKI-ja te ostalih strukovnih udruga predstavit će Aleksandar Battista Ilić, dopredsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Sanja Despot, članica Izvršnog odbora HND-a, Seid Serdarević, član Upravnog odbora, Udruga Knjižni blok i Matija Raos, predsjednik HDNP-a.

Uvođenje plaćanja doprinosa na autorske honorare je svjetski presedan. Naime, prema svim informacijama koje je HKKKKI prikupio iz raznih izvora, niti u jednoj zemlji na svijetu na autorske honorare se ne plaćaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Porezna reforma, najavljena kao jedan od temeljnih poduhvata nove vlade, izvršit će novi udar na kulturni i kreativni sektor, i to u trenutku kada je državni budžet za kulturu najniži u povijesti. Uvođenjem doprinosa na autorske honorare izravno će biti pogođeni brojni autori, poput novinara, glumaca, režisera, glazbenika, dizajnera, prevoditelja, redaktora, lektora, znanstvenika, ali i svi drugih koji pokušavaju opstati na tržištu svojom kreativnošću, umjetnošću, znanjima i talentom. Ukratko, kompletan sustav svih vrsta produkcije intelektualnih dobara, od novina pa do kazališta, filma i televizijske produkcije postat će neprofitabilniji.

Honorari se uvode na sve vrste tzv. „drugog dohotka“, što znači na sve prihode osim na redovnu plaću u stalnom radnom odnosu. Dakle, čak i ako vam je prihod od autorskih ugovora jedini dohodak to ne znači da vam je to prvi dohodak, nego se prema zakonu tretira kao drugi dohodak, i na njega će vam isplatitelj morati odbiti doprinose, te ih uplatiti u državni proračun.

Posljedice ovakve porezne politike osjetit će nezavisni profesionalci i samostalni umjetnici koji žive isključivo od svojih autorskih i umjetničkih djela te originalnih intelektualnih tvorevina. Svi oni zaposleni kojima se doprinosi već naplaćuju iz njihove osnovne plaće biti će primorani još jednom platiti kod svakog autorskog ugovora, bez ikakvog opipljivog „benefita“ u smislu dodatnih mjeseci radnog staža ili više razine zdravstvene usluge.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.