x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

sinkOpa: S3ngsi

Ovotjedno izdanje sinkOpe ugostilo je pobjednike prve finalne večeri Karlovačko RockOff festivala, indie rock bend S3ngse. Kao i na pozornici, i ovdje su bili kratki, koncizni i "u glavu"...

Jedan portal napisao je o vama sljedeće: „Da su dio britanske indie-rock scene, S3ngsi bi se odavno našli u poziciji da dijele pozornicu sa Placebo, Arctic Monkeys, Editors...“. Zašto bi bilo dobro, a zašto ne bi bilo dobro da su S3ngsi dio britanske scene?

Otok je sasvim nešto drugo, velika scena masu mogućnosti, ali uspjevaju samo najbolji. Britanci žive za glazbu i od glazbe, pune proračun i ulažu. Kod nas sve radi stihijski. Znaš kako kažu: „mala bara puna krokodila“. Malo je tržište, scena buja, a u toj maloj bari najveći je izazov opstati. Uspjeh kad tad dolazi sam po sebi jer se bendovi kod nas ovako i onako prepoznaju tek kada odgule 10-15 godina rada.

Prvi ste superfinalisti ovogodišnjeg Karlovačko RockOff festivala – kakvi su vaši dojmovi s prve večeri? 

Bilo je super. Organizacija, publika, klub, skidam kapu! Vrhunac večeri bio nam je kad smo skontali da na šanku primaju kreditne kartice...

Kako vam se sviđaju ostali bendovi s festivala? Kako vam inače zvuči domaća scena?

Domaća scena buja i Karlovačko RockOff je dokaz da bendova ima i da im treba dati priliku. Imena nećemo isticati jer se s većinom već godinama poznajemo i družimo.

Iako ste dosad surađivali s producentima, novi singl je potpuno DIY, sami ste snimali i miksali. Je li to vaša budućnost, što savjetujete svojim mlađim kolegama po tom pitanju?

Situacija je sljedeća: producenti koštaju, masteriranje košta, snimanje videa košta itd. Mi smo se odlučili na ovom singlu odvojiti dovoljno vremena i napraviti to po svom ćeifu. Prezadovoljni smo. Mlađim kolegama bi samo rekli da slušaju sami sebe i idu hrabro naprijed!

Taj DIY pristup odabrali ste i pri objavljivanju albuma. Kakav vam se u konačnici pokazao taj pothvat? Što bend gubi, što dobija na taj način?

Dobija slobodu. Može li se sloboda platiti ili staviti u okvire? Teško. Imali smo avanturu sa diskografima i nismo bili zadovoljni. Ne kažemo da nećemo ponovno s nekima od njih surađivati, ali pokazalo se da su stvari ispadale najbolje kad smo ih uzeli u svoje ruke!

Na RockOffu ste dobili pohvale kako zvučite uživo. Springsteen koncertno iskustvo opisuje kao „savijanje vremena i prostora“, a kako biste vi to opisali?

Malo je stvari u životu bolje od seksa. Malooo...

Za kraj, koji su vam planovi od danas nadalje?

4. 11. 2016. u Katranu se vidimo na superfinalu Karlovačko Rockoffa. Plan nam je do kraja godine ili početka sljedeće završiti naš treći album „Lesi se vraća krući“ i započeti s promocijom.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.