x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Europska komisija stala na stranu umjetnika, a ne tehno divova

Europska komisija predstavila je danas prvi paket mjera u smjeru novog autorskopravnog okvira. Premda je riječ tek o prvom koraku u stvaranju održivog digitalnog tržišta, na dobrobiti i krajnjih korisnika i platformi koje na njemu posluju i kreativaca čiji sadržaj se kroz njega distribuira, platformama poput YouTubea i sličnima jasno je dano do znanja da i oni moraju igrati po pravilima Jedinstvenog Digitalnog Tržišta, a čime bi se spriječilo daljnje urušavanje tržišta i uništavanje kreativnih industrija. Obrazlažući ovaj paket mjera, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je u svojem godišnjem govoru o stanju Europske unije u Europskom parlamentu istaknuo: „Želim da novinari, nakladnici i autori budu pravedno plaćeni za svoj rad, bez obzira na to jesu li svoja djela stvorili u studiju ili dnevnoj sobi, jesu li ih distribuirali offline ili online, bez obzira na to jesu li ona objavljena koristeći stroj za umnažanje ili internetske poveznice“.

Podsjetimo, digitalne platforme velik dio svog profita ostvaruju putem distribucije kreativnog i kulturnog sadržaja, međutim samo mali ili nikakav dio tog financijskog kolača dolazi do tvoraca tog sadržaja. Taj prijenos vrijednosti ozbiljno šteti kreativcima, ugrožava europsku kreativnost i kulturnu raznolikost i stvara nekonkurentne odnose na tržištu digitalnih platformi.

Véronique Desbrosses, direktorica GESAC-a, udruge europskih autorskih društava čiji je član i HDS ZAMP, veseli se suradnji s europskim institucijama na izradi mjera koje predlaže Komisija: „Naš cilj su jednaki uvjeti za sve platforme i inovatore, raznolikost kreativnog sektora te jednostavna dostupnost sadržaja za krajnje korisnike. To je ujedno i bit jedinstvene poruke koju je sredinom ljeta više od 22 tisuće europskih kreativaca uputilo Europskoj komisiji. Vjerujem da će i sve zemlje članice i njihovi europarlamentarci obratiti pažnju na taj glas autora te da će i oni stremiti ovom zajedničkom cilju“.

U spomenutom paketu mjera poseban naglasak stavlja se na važnost društava za kolektivno ostvarivanje prava koje predstavljaju „efektivno i uspješno rješenje za dostupnost kreativnog sadržaja široj publici“. Premda ovaj paket mjera predstavlja tek prvi korak do uspostave pravednog i održivog digitalnog tržišta, vjerujemo da će naići i na odobravanje samih kreativaca.

Christophe Depreter, predsjednik GESAC-a, izjavio je kako sloboda izražavanja može postojati samo ukoliko postoji sloboda kreacije za koju su autori adekvatno plaćeni.„Zato je neophodno definirati jasna pravila dostupnosti sadržaja na legalnim platformama kako bi krajnji korisnik neometano uživao u njima istovremeno poštujući vrijednost i integritet tih radova“, zaključuje Depreter.

Podsjećamo, europski kreativci već duže vremena upozoravaju na štete koje im se nanose na digitalnom tržištu, a u posljednjoj akciji pokrenuli su kampanju prema Europskoj Komisiji u kojoj je svoj glas za bolji položaj europskih kreativaca dalo i 130 hrvatskih glazbenih i filmskih autora. Kompletnu listu potpisnika pogledajte ovdje.

Infografiku o spomenutom prijenosu vrijednosti preuzmite ovdje.

Poveznica na službenu objavu Europske komisije.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.