x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Kreativci i autori, pridružite se #makeinternetfair pokretu!

Europski kreativci ujedinili su se u borbi za osiguravanje pravedne naknade za digitalno korištenje njihovih djela. Dosad se gotovo 20 tisuća europskih kreativaca pridružilo peticiji na www.makeinternetfair.eu kojom se traži hitno rješavanje problema odnosa s velikim internetskim platformama i pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online.

Kreativce smeta činjenica da su velike internetske platforme (skrivajući se iza propisa o tzv. sigurnim lukama) izgradile moćna carstva na eksploataciji kreativnih sadržaja, a da oni koji taj sadržaj stvaraju od toga ne primaju (ili u pojedinim slučajevima primaju vrlo bijednu) naknadu.

Tako je stvoren tzv. prijenos vrijednosti koji cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo gura prema propasti. I ne samo njih, naime propadaju i oni servisi koji pokušavaju razviti poslovanja uz poštivanje prava kreativaca. No, lančanom reakcijom propast ovoga industrijskog sektora mogla bi imati i dalekosežnije posljedice.

Upravo kulturni i kreativni industrijski sektor nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, uz izuzetnu otpornost na gospodarsku krizu te značajno pridonosi i svjetskom i europskom, pa i hrvatskom BDP-u. Stoga autori i kreativci kao nositelji ovoga sektora (koji uz sebe veže i mnoga nekreativna zanimanja), zahtijevaju dubinsku zakonsku reformu, rješavanje problema prijenosa vrijednosti i uspostavu uvjeta za njegov jači razvoj.

Novo zakonodavstvo, upozoravaju, ne smije velike platforme koje pružaju pristup kreativnom sadržaju osloboditi odgovornosti za njegovu eksploataciju, već je potreban jasan zaokret kojim će se ovo on-line tržište izbalansirati te stvoriti samoodrživ sustav koji će pružiti najbolje rješenje i za kreativce, i za konzumente njihovih djela i za poslovne subjekte.

Europske kreativce mobilizirao je i ujedinilo otvoreno pismo kojim je više od 1000 njihovih kolega (među njima i pedesetak hrvatskih skladatelja) u srpnju Europskoj komisiji i njezinu predsjedniku Junckeru poručilo „Što je previše, previše je!“, tražeći adekvatnu zakonsku reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe.

Pridružite se i vi potpisnicima pisma OVDJE.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.