x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

DJ Ivan Komlinović: Live act je zahtjevna forma

Krajem prošle godine, Hrvatsko društvo skladatelja po prvi put je raspisalo natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija, projekata i glazbenog stvaralaštva s područja elektronske glazbe. Fond natječaja „ElectroCro“ prikuplja se iz sredstava naknada za privremeno reproduciranje (umnožavanje) autorskih glazbenih djela od strane DJ-a, a o najboljima među pristiglim prijavama odlučivali su redom priznati autori s područja elektronske glazbe: Zvonimir Dusper, Boris Đurđević i Darko Juranović.

Među dobitnicima financijskih sredstava prvog izdanja natječaja našao se projekt DJ-eva Ivana Komlinovića i Jana Kinčla (Zero) – snimanje, montaža i distribucija HD videa njihovog DJ live acta. Ukoliko niste vični elektronskoj glazbi i DJ terminima, Ivan Komlinović upoznat će vas s osnovama: live act najlakše je opisati kao koncertnu formu nastupa u kojem izvođač uživo izvodi svoju glazbu pred publikom. Dakle, ne radi se o puštanju autorske glazbe s nekog medija ili clouda, već živo izvođenje uz korištenje instrumenata (synthesizeri, ritam mašine, sequenceri, sampleri, efekti).

Koliko su live actovi DJ-eva raširena pojava na domaćoj sceni?

Nisu nikako raširena pojava. Rekao bih da je live act prije svega forma nastupa autora-producenta, no budući da se radi o iznimno malenom broju takvih umjetnika, mogu ustvrditi da se ovdje radi o barem 50% DJ-eva. No opet, uzorak je premalen da bih mogao biti precizan. Ovdje govorimo o jedva petero ljudi. Naravno unutar srodnih žanrova..

Koju sve opremu koristite u svojim nastupima? Postoji li već unaprijed zadana set lista ili su vaši nastupi otvoreni za improvizaciju?

Kako bih mogao putovati i izvan Hrvatske nastupati s istim setom instrumenata, efekata i procesinga, morao sam dobro razmisliti što je nekakav tehnički minimum koji je potrebno imati sa sobom, a da zvuk ili izvedba ne budu kompromitirani. Srce sustava je dynamic sampler/sequencer Elektron Octatrack. On je master uređaj u lancu. Za bubanj imam od iste tvrtke osmeroglasnu analognu ritam mašinu Analog RYTM koju uglavnom programiram uživo, nikad patterni nisu jednaki. Zatim, uglavnom za bass i ponekad lead, tu je mali analogni monofoni desktop sint Vermona Mono Lancet, a za stringove, padove, droneove i koješta drugo brine se moćna Tetra, četveroglasni analogni mini monstrum od tvrtke Dave Smith Instruments. Obavezno još nosim Oktakontrol (kontroler kojim kontroliram glasnoću pojedinih kanala na Octatracku), a ponekad i Boss SE 70 multiefekt. Kad sve to potrpam u specijalnu gig torbu, stvari premašuju dopuštenu težinu ručne prtljage u avionu...

Postoji li sličnost ovakvih izvedbi i izvedbi bendova s „tradicionalnom“ instrumentalnom postavom (bas, bubnjevi, gitare, klavijature)?

U slučaju live acta s više glazbenika, razlike su u odabiru instrumenata i, naravno, u žanru. Ja sam "one man band": basist, bubnjar i nekakav nespretni klavijaturist zajedno s toncem. U jednoj osobi.

Koliko vam znači suradnja s HDS-om na ovom projektu?

Zadovoljan sam suradnjom. Kao autor, svakako se osjećam dijelom glazbenog svijeta, a upravo je HDS centralna ustanova koja povezuje autore i institucionalizira ih. Put glazbenika uglavnom nije pravocrtan i lak, no profesionalci iz HDS-a su uvijek na raspolaganju ukoliko je potreban savjet ili pomoć. Sredstva su već pomogla, nekoliko promotivnih video snimaka s nastupa već je ostavilo trag i pomoglo mi promovirati svoj rad i direktno ga prezentirati ljudima koji to još nisu imali priliku vidjeti ili čuti.

A kako zvuči i izgleda live act Ivana Komlinovića imate priliku saznati na linku ili uživo već početkom srpnja na festivalu u Šibeniku, zatim Fresh Wave fest u Banja Luci i na Moondance festu u Trogiru.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.