x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Održana izborna skupština CISAC-a

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC) obilježila je svoju 90. obljetnicu izbornom skupštinom na kojoj su birani Predsjednik, Potpredsjednici i Upravni odbor udruženja. Hrvatsko društvo skladatelja i stručnu službu ZAMP predstavljali su glavni tajnik Društva, Antun Tomislav Šaban, i glavni direktor ZAMP-a, Nenad Marčec.

Pionir elektronske glazbe, skladatelj i producent, Jean-Michel Jarre, ponovno je izabran za Predsjednika, a trojcu novih-starih Potpredsjednika, Angelique Kidjo (Benin), Marcelo Piñeyro (Argentina) i Ousmane Sow (Senegal), pridružio se i nagrađivani kineski redatelj i scenarist, Jia Zhang-ke. Hrvatska će u Nadzornom odboru CISAC-a ponovno imati svog predstavnika, glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca.

Uoči održavanja Skupštine, posebno je ohrabrujuć bio govor Tibora Navracsicsa, povjerenika EK-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, koji se osvrnuo na položaj kreativaca i vrednovanje kreativnog rada na Internetu: „Internet je kreirao kulturu u kojoj većina očekuje da je sve što je online - besplatno. Ne očekujemo da vozači autobusa, medicinske sestre i odvjetnici rade besplatno, prema tome moramo biti jasni: i kreativnost ima svoju cijenu! Kreativci i umjetnici moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s ostalima u distribucijskom lancu“. Cijeli govor povjerenika Navracsicsa pročitajte na LINKU.

Osnovan u Parizu 1926. godine, CISAC je u proteklih 90 godina izrastao u globalnu mrežu autorskih društava u kojem 230 predstavnika zastupa interese više od 4 milijuna kreativaca iz raznih sektora: glazbe, audiovizualne umjetnosti, kazališta, književnosti i vizualne umjetnosti. Glavna skupština udruženja bila je prilika i za susret s francuskim premijerom, Manuelom Vallsom, kojeg je delegacija CISAC-a upoznala s izazovima koji su pred kreativnom zajednicom, pogotovo u kontekstu digitalnog tržišta. Valls je tom prilikom izjavio kako je borba za prava autora neophodna kako bi se zaštitila kreativnost: „Francuska vlada aktivna je na polju borbe protiv piratstva, zalaganja za pravičnu naknadu autorima i umjetnicima i financijske potpore kreativcima. Prvi smo počeli sa zalaganjem za autorska prava, to nastavljamo i u modernom dobu!“.

Zadovoljan susretom, Predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre,  naglasio je kako su autorska prava u samim temeljima kulture i kulturne raznolikosti. „Također, autorska prava jedan su od pokretača ekonomije, generiraju zapošljavanje i zaradu, a uz to omogućavaju kreativcima, pogotovo onima mlađe generacije, da žive od svog talenta. Zbog toga je važno osigurati pravednu raspodjelu prihoda, pogotovo na digitalnom tržištu stoga pozivam europske i svjetske vlade da podrže novu legislativu u čijem su fokusu autori i kreativci“, zaključio je Jarre.

Na slici: predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, i francuski premijer Manuel Valls

Generalna skupština CISAC-a odabrala je i nove predstavnike u Upravnom odboru kojeg sada čine predstavnici autorskih društava iz sljedećih zemalja: Australije, Mađarske, SAD-a, Švedske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Alžira, UK-a, Francuske, Meksika, Argentine, Južne Afrike, Španjolske, Italije, Kanade i Brazila. Proširenjem broja članova, u Pravnu komisiju CISAC-a primljen je i HDS ZAMP.  

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.