x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Ante Pecotić novi Predsjednik Hrvatskog društva skladatelja

Na sjednici  Predsjedništva održanoj u utorak 24. svibnja 2016. godine, skladatelj, tekstopisac i glazbeni producent Ante Pecotić izabran je za Predsjednika Hrvatskog društva skladatelja. Istovremeno je za Dopredsjednika izabran skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk. Ovim izborom završen je četverogodišnji predsjednički mandat Zorana Juranića.

Izboru novog Predsjednika prethodila je redovna godišnja Skupština Hrvatskog društva skladatelja  na kojoj su se okupila 104 redovna člana, a na kojoj su izabrani članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora.

Izbore za članove Predsjedništva i Nadzornog odbor a obilježio je značajan interes kandidata, njih 27. Glasanjem su u Predsjedništvo izabrani Ante PecotićAlfi KabiljoMiro Buljan i Branimir Mihaljević iz sekcije skladatelja zabavne glazbe; Mladen TarbukZlatko TanodiFrano Đurović i Tibor Szirovicza kao predstavnici skladatelja ozbiljne glazbe; Jakša Fiamengo iz razreda tekstopisaca; muzikologinje Jana Haluza i Jelena Vuković te predstavnik nakladnika, Aquarius Music Publishing. Novi Nadzorni odbor činit će Zoran JuranićAljoša Šerić i Ivan Živanović.

Na Skupštini su jednoglasno usvojena poslovna i financijska izvješća o radu u 2015. godini, te izvješće Nadzornog odbora.

Hrvatsko društvo skladatelja jedina je strukovna udruga glazbenih kreativaca u Hrvatskoj. Okuplja 375 redovnih (skladatelja, muzikologa, glazbenih pisaca, tekstopisaca i glazbenih izdavača – publishera) i oko 9000 pridruženih članova (nositelja autorskog prava).

HDS je nositelj nekoliko važnih glazbenih manifestacija. Posebno se ističe Muzički biennale Zagreb, koji je od 1961. godine ne samo naš prozor u svjetsku suvremenu glazbu već i naš prodor među svjetska glazbena kretanja. Zagrebfest, najstariji festival zabavne glazbe na ovim prostorima također je manifestacija HDS-a, koja se od 2014. održava u novom ruhu i pod novim imenom Zagrebački festival. Glazbena tribina od početka šezdesetih godina dvadesetog stoljeća svake godine prezentira i rezimira domaće glazbeno stvaralaštvo. Jazz programi HDS-a koji su obilježili svoju 25 obljetnicu sastoje se od dva festivala i koncertnog ciklusa pod zajedničkim imenom Jazz.hr na kojima se, uz domaće glazbeno stvaralaštvo, prezentira vrh europske scene, a redovito i pokoja svjetska zvijezda jazza. RockOff – festival novog zvuka najnovija je manifestacija HDS-a, koja već treću godinu pomaže mladim glazbenicima rock i alternativnog  senzibiliteta da dođu do šire publike.

Od osnutka prije 70 godina, HDS je izdao nekoliko stotina notnih izdanja u edicijama ”Ars Croatica” i ”Zabavne melodije”, te velik broj diskografskih izdanja suvremene hrvatske glazbe. 2001. godine HDS je utemeljio trgovačko društvo Cantus d.o.o., koje od tada u svojstvu diskografa i nakladnika preuzima ulogu promotora HDS-ovih edicija hrvatske suvremene umjetničke glazbe. HDS također izdaje i dvomjesečnik ”Cantus”, jedino glasilo u Hrvatskoj posvećeno domaćem glazben om stvaralaštvu.

HDS-ova služba Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) ovlaštena je za prikupljanje naknade za izvođenje glazbe na teritoriju RH. Zahvaljujući visokim standardima poslovnosti, krovna svjetska udruga autorskih društava CISAC te europska udruga društava GESAC svrstavaju je u red visoko razvijenih društava za kolektivno ostvarivanje prava. Uz raspodjelu naknada prema gotovo 100.000 domaćih i svjetskih autora godišnje, HDS ZAMP naročito je aktivan u promociji intelektualnog vlasništva i autorskog prava.

Biografiju Ante Pecotića preuzmite na sljedećem linku:

Ante Pecotic-biografija

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.