x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Remi i Mile Kekin otvorili novi program - TUP!

Kako je slučajan pogled iz tramvaja inspirirao punkersku žesticu „Moralne dileme vlasnika BMW-a“, kako je stih jedne pjesme U2-a bio okidač za „Soundtrack za život“ i čija je novinarska kolumna inspirirala „Pravo ja“, saznali smo na otvaranju novog kulturno-glazbenog programa „TUP - Tekstopisci u poeziji“ čiji je prvi gost bio Mile Kekin, frontman i autor Hladnog Piva.

U dupkom ispunjenom klubu Vinyl, razgovor s Kekinom vodila je Mirela Priselac Remi koja je, uz HDS ZAMP, suorganizatorica programa namijenjenog predstavljanju kreativnog rada glazbenika, autora i tekstopisaca, s posebnim naglaskom na stihove uglazbljenih pjesama. Kroz duhovit i opušteni razgovor „jedan na jedan“, Mile Kekin opisao je svoju autorsku evoluciju, od prvih pubertetskih pokušaja poezije zapisane u stranice dnevnika do uspješnih hitova kojima Hladno Pivo puni dvorane širom Hrvatske.

„Ne smatram se angažiranim pjesnikom, ali ni „malim čovjekom u gomili“, ja sam negdje između“, opisao je Kekin svoj autorski opus dodavši kako bi se zapravo svrstao u ladicu „protestnih kantautora za svakodnevnu upotrebu“. Na pitanje što ga potiče da pjesmom iskaže svoj stav i nezadovoljstvo u društvo, spremno odgovara kako „ne pišem ni za lijeve ni desne, pišem za sebe jer moram. Novinar će napisati kolumnu, fotograf će snimiti fotografiju, a ja ću kao glazbenik napisati pjesmu“.

Kekin je publici u Vinylu približio svoj kreativni proces, kako najčešće piše „od 21 do 2 ujutro“ te kako ponekad žali za vremenom „kreativne samoće“, iako mu je, priznaje, njegova supruga najčešće prva osoba koja čuje novu pjesmu. „Ponekad nove pjesme predstavljam i frendovima u kafiću i to je jedna jako smiješna scena, zamislite dva muškarca kako uz pivo jedan drugome šapuću stihove na uho“, našalio se Kekin.

Priznao je i kako mu je želja jednom ukoričiti svoje stihove: „Još bolja ideja bila bi izdati knjigu s akordima pjesama, da ih ekipa može svirati uz akustičnu gitaru na tulumima kao što sam ja radio s pjesmama Azre“.

Za sam kraj, Remi je, u društvu klavijaturiste Saše Miočića i basiste Konrada Lovrenčića, pripremila i posebni glazbeni performans u kojem je Kekinov tekst pjesme „Soundtrack za život“ priredila u potpuno novom, soul ruhu, na oduševljenje prisutnih, a pogotovo ponosnog autora.

Velik interes i ovacije Remi i Miletu najbolji su poziv na novo izdanje TUP-a koje će se održati 26. travnja, uz gostovanje jedne velike glazbene zvijezde čije ćete ime saznati uskoro...

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.