x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Uspješna premijera Prirode i društva

Predstava o autorskim pravima i intelektualnom vlasništvu u doba Interneta „Priroda i društvo“ vrlo je uspješno predstavljena publici premijernom izvedbom u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 5. ožujka.

Premijera ovog zanimljivog i edukativnog spoja kazališta i glazbe, nastalog na inicijativu HDS ZAMP-a i po konceptu Maje Sviben, Nore Krstulović i Vedrana Peternela iz umjetničkog kolektiva SKROZ, u režiji Nore Krstulović, već je ranije izazvala veliki interes medija. Sudeći po izvedbama u subotu i nedjelju, uspješnost predstave potvrdili su i gledatelji. Tako je oba dana prepuno gledalište dvorane Polanec ZeKaeM-a, ogromnim pljeskom nagradilo odličnu izvedbu glumačkog ansambla koji čine Edvin Liverić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo, Mia Biondić i Anđela Ramljak, kao i redateljicu i autorski tim.

Glumci na sceni kroz model televizijske emisije naziva „Priroda i društvo“ koju vodi novinarski dvojac i čiji su gosti gđa Autorica, gosp. Korisnik i gosp. Posrednik, na zabavan i poučan način raspravljaju o tome što je napredak tehnologije s vremenom donio autorima, a što onima koji uživaju u njihovim djelima? Kako su se kroz povijest mijenjala prava jednih i obveze drugih, a kako s njima stojimo danas? Jesmo li u svakodnevnoj potrazi za novim sadržajima svjesni zamki pojedinaca ili kompanija koje profitiraju na račun kreativaca, autora djela, ne dijeleći s njima ništa ili ostavljajući im tek mrvice?

Sve to upotpunjeno je s nekoliko glazbenih brojeva, u kojima ovaj glumački ansambl pokazuje i svoje dobre glazbene talente.

Premda je ona namijenjena prvenstveno mladima, i oni stariji u „Prirodi i društvu“ mogu uživati i potaknuti snažnom energijom glumačkog ansambla razmisliti o važnosti intelektualnog vlasništva, kao pogonskog goriva 21. stoljeća, ali i važnosti autorskog rada i kulture za razvoj čovječanstva.

Dodatni „začin“ predstavi su i gostovanja poznatih autora i drugih kreativaca u njoj. Na subotnjoj premijeri, ansambl je ugostio Damira Urbana, a u nedjelju Antu Casha. S njima su porazgovarali i o autorskim pravima. Tako je Urban kazao da su autorska prava glazbenika u Hrvatskoj dobro zaštićena, kao i da bi se i drugi mogli i trebali na taj način organizirati. Što se tiče problematike zaštite intelektualnog vlasništva u internetskoj eri, istaknuo je da se u Hrvatskoj događa isto što se događa i diljem svijeta.

"Predstava je zabavna, ali i poučna, te propitkuje uvriježeno mišljenje da je umjetnost javno i besplatno dobro. Dakle okanite se tog mišljenja i platite ponekad to što slušate", poručuje nedjeljni gost „Prirode i društva“ Ante Cash.

Kao inicijator i koproducent ove predstave, HDS ZAMP zahvaljuje na otvorenosti i elanu svima koji su ovaj projekt, jednu našu ideju da kroz kazališnu predstavu pokažemo važnost poštivanja autorskog rada i prava, tako uspješno realizirali. Originalan koncept, elan i čarobna energija autorskog tima i glumačkog ansambla predstavi daju dušu i izravno i utječu na gledatelje. Vjerujemo da je ovo odličan način za približavanje važnosti autorskog rada i njegove zaštite upravo mladoj publici, u kojoj su sigurno i neki budući (možda i sadašnji) kreativci redatelji, glazbenici, dizajneri,... Nadamo se da će im ova predstava biti i nadahnuće!“, komentirao je nakon premijere glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

U ožujku su ostali gosti predstave Luka Bulić, Zoran Prodanović Prlja, Sara Renar, Mr.Lee & IvaneSky, Kandžija i Mirela Priselac Remi.

Pozivamo vas da se uz „Prirodu i društvo“ u ZeKaeM-u dobro zabavite, no s obzirom na interes publike i činjenicu da su naredne izvedbe rasprodane, karte svakako na vrijeme nabavite. Zanimaju nas i vaši dojmovi o predstavi pa ih dijelite (i tijekom predstave!) na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram koristeći #prirodaidruštvo.

Dakle, nikako nemojte propustiti #prirodaidruštvo @ZeKaeM!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.