x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Održana prva tribina ciklusa Rendez-vous Internet

Prva tribina pod nazivom „Granice Interneta“ iz ciklusa „Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća“ održana je u novom coworking prostoru HUB385 u Zagrebu.

U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz suradnju s Međunarodnom autorskom kreativnom konferencijom MAKK, cilj tribina je potaknuti javnu diskusiju o izazovima s kojima se suočavaju ne samo korisnici odnosno građani, već i autori i kreatori sadržaja na Internetu.

Tribinu su otvorili NJ. E. Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj te Ivica Mudrinić, jedan od osnivača HUB385. Poseban gost konferencije bio je Xavier de la Porte, novinar i urednik javne radijske postaje France Culture te glavni urednik news websitea Rue 89, koji se u svom uvodnom izlaganju dotaknuo općeg koncepta granica Interneta, ali pitanja identiteta i online sigurnosti.

Nakon izlaganja, slijedila je zanimljiva diskusija na kojoj su, uz de la Portea, sudjelovali i Nina Obuljen Koržinek s Instituta za razvoj i međunarodne odnose te Domagoj Bebić, docent s Fakulteta političkih znanosti. Njihova razmišljanja osvrnula su se na budućnost jedinstvenog europskog digitalnog tržišta, zaštitu osobnog identiteta na Internetu te potrebu vrednovanja intelektualnog vlasništva online. Posebno su se osvrnuli na odnos velikih internetskih providera i kreatora sadržaja koji je, ističu, jedno od temeljnih pitanja koje društvo i vladajući moraju regulirati.

Ciklus tribina nastavlja se u travnju, a kulminirat će na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK 24. i 25. studenog 2016.

Snimku tribine pogledajte na linku (počinje od 34:10):

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.