x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Mjesečne tribine Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća

Francuski institut u Hrvatskoj i Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom stručnom službom ZAMP organizatori su ciklusa mjesečnih tribina pod nazivom „Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća“ koje će se održavati od veljače do studenog 2016. godine.

Živimo u svijetu koji se iz dana u dan sve više digitalizira: sadržaji, aplikacije i različite platforme prisutne su u svim aspektima svakodnevnog života te brzo i dubinski transformiraju društva.  Iz tog razloga, tema ovog projekta je doseg i utjecaj Interneta na život svakog od nas: kao pojedinca, privatne osobe ili poslovnog subjekta, ali i kao politički (ne)aktivnog građanina svoje zemlje, odnosno pripadnika neke društvene skupine.

Način uporabe Interneta, koji se u praksi proteže u rasponu od zabave i osobnih interesa do javnih pitanja, otvara mnoga pitanja, osobito za post-tranzicijske zemlje poput Hrvatske. Stoga je neophodno ući u analizu i razmatranje te pažljivo pratiti i sustavno promišljati ono što se događa na Internetu.

Uz gostovanje uglednih francuskih intelektualaca i stručnjaka, sljedećih će mjeseci o ovim temama raspravljati kompetentni i utjecajni pripadnici hrvatske kulturne, znanstvene, političke i poslovne scene, bili oni pripadnici javnih institucija ili predstavnici udruga i nevladinog sektora.

Pozivamo Vas na prvu tribinu koja će se, pod nazivom „Granice Interneta“, održati u četvrtak, 25. veljače 2016. godine od 17.00 do 19.00 sati u HUB-u385 (Petračićeva 4, Zagreb), najnovijem hrvatskom „coworking“ prostoru za mlade start-up tvrtke i poduzetnike, koji je partner ovog projekta.

Uz NJ. E. gđu. Michèle Boccoz, veleposlanicu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj te gospodina Ivicu Mudrinića, jednog od osnivača HUB-a385, posebni gost govornik prve tribine bit će poznati francuski novinar, bloger i teoretičar Interneta gospodin Xavier de la Porte, novinar i urednik javne radijske postaje France Culture te glavni urednik news website-a Rue 89.

Uz njega će, u raspravi nakon uvodnog izlaganja, sudjelovati gospođa Nina Obuljen Koržinek (IRMO) i gospodin Domagoj Bebić (FPZ). Gospođa Nina Obuljen Koržinek je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija, dok je gospodin Domagoj Bebić docent i doktor društvenih  znanosti, specijaliziran na području društveno humanističke informatike. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predaje kolegije Cyberpolitika,  Društveni mediji te Metode i tehnike novih medija.

Sljedećih će mjeseci neke od intrigantnih tema ovog tzv. „internetskog randevua“ biti: „Radikalizacija društva preko ili zbog Interneta“, „Novi odnosi između vlasti i građana“ te „Kulturni sadržaj na digitalnim platformama: korist ili iskorištavanje?“ .

Ciklus tribina „Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća“ realizira se u suradnji s Međunarodnom autorskom kreativnom konferencijom MAKK, čije je 4. izdanje zakazano za studeni 2016. u Zagrebu.

Više informacija na:

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.