x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Korištenje kulturnog sadržaja na Internetu - studija

Europska udruga autorskih društava za kolektivno ostvarivanje prava GESAC, koja predstavlja oko milijun autora i nositelja prava s područja glazbe, audiovizualnih djela, likovne umjetnosti te književnih i dramskih djela, objavila je rezultate studije “Od prijenosa vrijednosti do pravednog ekosustava” o korištenju kulturnih sadržaja na Internetu a koju je izradila tvrtka “Roland Berger”.

Europska komisija već je ranije najavila namjeru da “u svjetlu digitalne revolucije modernizira autorsko pravo” te je u prosincu 2015. objavila i  područja zakona u koja misli s tim ciljem intervenirati. Jedno od njih odnosi se i na internetske posrednike i pružatelje usluga.

Naime poslovanje internetskih platformi primarno se temelji na pružanju sadržaja (filmova, glazbe, književnih djela, fotografija i ostalih autorskih djela) koje su na Internet prenijeli korisnici, ili na združivanju već postojećih sadržaja (tzv. agregacija). Međutim, prečesto se događa da je pritom za autore tih djela osigurana nikakva ili tek neznatna naknada. Time je stvoren "prijenos vrijednosti". Odnosno korist od kreativnih autorskih djela time izmiče autorima tih djela jer ju zadržava platforma. Tako je stvoreno neučinkovito i nepravedno tržište koje će dugoročno naštetiti kulturnim i kreativnim sektorima EU, kao i uspjehu jedinstvenog digitalnog tržišta.

Europski autori okupljeni u svojim društvima smatraju da je nužno osigurati uvjete za uspostavu pravednog i samoodrživog tržišta. Time bi se omogućilo da oni koji stvaraju sadržaje na kojima platforme zarađuju ogromne novce, i dalje mogu stvarati kako bi se u potpunosti mogao iskoristiti gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih industrija. 

Izvorna, engleska verzija brošure "Use of cultural content online: from transfer of value to a fair ecosystem" - LINK

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.