x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Žiri 63. Zagrebačkog festivala #zgfest16

Ovogodišnjeg sastava stručnog žirija Zagrebačkog festivala ne bi se, bez sumnje, posramio niti jedan festival popularne glazbe, ne samo u regiji, nego i šire. Čine ga, naime, dokazani i prepoznati stručnjaci, glazbenici, novinari i izdavači koji su, svaki na svoj način, doprinjeli domaćoj glazbenoj industriji posljednjih nekoliko desetljeća.

Među sedam članova žirija, najprije vrijedi izdvojiti dvije dame: radijsku voditeljicu Sonju Šarunić i Vannu, pjevačicu i autoricu.

Sonja Šarunić već godinama svojim glasom uljepšava zagrebačku svakodnevicu, prvo na Obiteljskom, pa Narodnom radiju, a njena emisija „Na Sljemenu sa Sonjom“ sada već ima kultni status u programu Radio Sljemena. Njen glas i ležerni pristup omiljeni su slušateljima „najzagrebačkijeg radija“.

Ivanu Vrdoljak Vannu ne treba posebno predstavljati, dovoljno je reći da je nedavnim koncertom u dvorani Lisinski, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, proslavila 25 godina svoje pjevačke karijere. Njeno iskustvo na sceni, raskošni vokal i pjesme koje već postaju evergreeni temelj su njenog autoriteta u festivalskom žiriju.

Ostatak žirija dolazi iz glazbenog, medijskog i diskografskog svijeta...

Husein Hasanefendić Hus gitarist je i autor Parnog Valjka, a s preko 40 godina na sceni, zaslužio je biti dijelom stručnog žirija najstarijeg hrvatskog festivala. Njegovi bezvremenski hitovi poput „Jesen u meni“, „Sve još miriše na nju“ i „Molitva“ obilježili su živote brojnih generacija u Hrvatskoj, a rado su pjevani i danas.

Skladatelj Zlatko Tanodi vršnjak je Zagrebačkog festivala i diplomirani kompozitor na Muzičkoj akademiji Zagreb gdje je danas voditelj Studija za elektroničku glazbu te profesor kompozicije i teorijskih glazbenih predmeta. Njegovo glazbeno iskustvo obuhvaća, između ostalog, orkestralnu, pop, jazz i avangardnu glazbu, a dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja.

Neven Kepeski ime je koje se krije iza najtiražnijeg domaćeg magazina, OK-a. U svakodnevnom doticaju s mladom publikom, najbolje zna što danas prolazi na globalnom glazbenom tržištu. Ovaj bivši punker ujedno je i član prve postave Psihomodo Popa i autor prošlogodišnjeg hita „Donna“.

Splitski novinar i publicist Zlatko Gall svojim je recenzijama, intervjuima i reportažama formirao i još uvijek formira glazbeni ukus čitatelja Slobodne Dalmacije. Uz nekoliko objavljenih glazbenih enciklopedija i leksikona, u posljednje vrijeme radi na zbližavanju gastronomije i rock and rolla.

Stotine bendova širom bivše države „snimke su pravili“ i nosili ih Siniši Škarici u Croatiju Records, tadašnji Jugoton. Jedan od pionira rocka u Hrvatskoj, Škarica je zaslužan otkrivanje nekih od najvećih talenata hrvatske glazbe, a njenu povijest u drugoj polovici 20. stoljeća ovjekovječio je u knjizi „Kad je rock bio mlad (Priča s istočne strane 1956.-1970.).

Pjesme ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala ocjenjuju se ocjenama od 1 do 20 (gdje je 20 najbolja, a 1 najlošija ocjena). Pobjednička skladba je ona s najvećim zbrojem ocjena svih članova žirija.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.