x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Hrvatsko društvo skladatelja svečanim programom obilježilo svoju 70. obljetnicu

Svečanim programom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatsko društvo skladatelja obilježilo je svoju 70. obljetnicu postojanja.

Predsjednik Društva, akademik Zoran Juranić, glavni tajnik Antun Tomislav Šaban te direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, otvorili su proslavu svečanom skupštinom na kojoj su se osvrnuli na proteklih sedam desetljeća HDS-a te sve one one koji su svojim radom i zalaganjem zaslužni za rast i razvoj Društva. „Temelji izgrađivani znanjem i entuzijazmom generacija skladatelja, muzikologa i glazbenih pisaca čvrsta su osnova za daljnji napredak Hrvatskog društva skladatelja“, istaknuo je akadamik Juranić. Antun Tomislav Šaban naglasio je aktivnu ulogu HDS-a u promociji i zaštiti hrvatske glazbe i kulture te skrenuo pozornost na važnost autora i glazbenih kreativaca kao pokretača gospodarskog rasta i razvoja: „Mnogi u našem društvu i državi još uvijek ne razumiju da kultura nije trošak, nego ulaganje“, izjavio je Šaban. Direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, predstavio je uspjehe stručne službe HDS-a koja posljednjih desetak godina bilježi stalni rast, čak i u vremenu gospodarske krize.

Svečana skupština bila je uvertira za dodjelu godišnjih nagrada HDS-a za postignuća na području glazbenog stvaralaštva i promocije hrvatske glazbe.

Nakon dodjele nagrada, predstavljena su posebna knjižna izdanja, 70 godina HDS-a:  „Kronika“ i „Članovi“, urednice Erike Krpan, a premijerno je prikazan i dokumentarni  film  o 70 godina Hrvatskog društva skladatelja redatelja Tonija Volarića.

Središnja točka proslave bio je koncert „Remek djela hrvatske glazbe“ u  izvedbi Simfonijskog orkestra, Zbora, Jazz orkestra i Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije. Ispunjena dvorana Lisinski uživala je uz Ladarice, brojne soliste i djela nekih od najvećih skladateljskih imena iz povijesti Društva: Marković, Njikoš, Cvitković ( arr. Uhlik),  Mihaljinec/ Britvić, Simović, Prohaska, Petrović ( arr. Žužić), Robić/ Kinel,  Koerbler/ Stanić ( arr. Bosner), Horvat, Brkanović, Ruždjak, Papandopulo, Dedić, Kuljerić, Kalogjera, Devčić, Tijardović, Gotovac. Ljubitelji spoja klasike i modernog došli su na svoje na službenom domjenku na kojem su Ivan Dečak i članovi grupe Vatra te gudački kvartet Prelude izveli hitove benda u posebnom aranžmanu skladatelja Frane Đurovića.

Foto: Dario Njavro

 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.