x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Stižu honorari od digitalnih servisa i mehaničkih prava za prvi dio 2015.

Završen je obračun mehaničkih prava za prvu polovicu 2015. na temelju naknada prikupljenih po toj osnovi, a koje su uplaćene na račun HDS ZAMP-a zaključno s rujnom 2015. godine. 

Ohrabrujuće je da drugo obračunsko razdoblje zaredom ovaj sektor bilježi rast, pa će tako ukupno 1.922.888,32 kuna biti isplaćeno na račune 9754 autora, od čega je 5686 domaćih autora. U ovom obračunskom razdoblju autori će dobiti čak 42,18 % veći iznos u odnosu na prethodno kada je prikupljeno 1.111.657,29 kuna.

Velika novost tiče se i glazbenog servisa Deezer – prvi put otkad je dostupan na domaćem tržištu, i hrvatski će autori ovih dana dobiti honorare za svoja djela dostupna na tom servisu, u skladu s brojem streamova (internetskih preslušavanja) koja su ta djela ostvarila. Iznos od 469.860,59 kuna koje se raspodjeljuju na 4189 domaćeg autora daje razlog za optimizam oko još jednog kanala preko kojeg će autori ostvarivati zaradu.

Podsjetimo, mehanička prava odnose se na djela objavljena na nosačima zvuka, za djela korištena kao pozivne melodije za mobilne telefone, zatim za djela korištena u MIDI datotekama (koje se najčešće koriste za 'karaoke'), te za djela čija je naknada prikupljena od prodaje putem legalnih portala na Internetu. Također, obračun „mehanike“ uvećan je i za sredstva prikupljena s osnove naknade za privatno kopiranje kao i ona prikupljena s osnove pohranjivanja djela u digitalne jukeboxove.

Za kraj, u cilju što odgovornijeg društvenog i ekološki osviještenog poslovanja, počevši od ovog obračunskog razdoblja, HDS ZAMP će svojim članovima, autorima ubuduće poštom slati samo osnovne informacije o obračunu, dok će ostali detalji (zarada, bodovi, minute korištenja itd.) biti dostupni na osobnom profilu ili na zahtjev prema Odjelu članstva.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.