x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Pobjeda Grette na Karlovačko RockOff festivalu!

Pobjedom zagrebačkog benda Gretta završeno je drugo izdanje Karlovačko RockOff festivala kojeg su ove godine zajednički organizirali Hrvatsko društvo skladatelja i Karlovačko.

„Sretni smo i iznenađeni, iako smo se nadali pobjedi. Svaka čast na Karlovačko RockOffu kao konceptu festivala za podršku mladim bendovima. Definitivno je potrebno više takvh inicijativa. Uz sve nagrade, posebno se veselimo se naravno i nastupu u Domu sportova. Pripreme za taj nastup počele su još prije 11 godina. Nadamo se da će nam pobjeda na Karlovačko RockOffu donijeti širu publiku, više svirki i jaču medijsku pozornost.”, izjavio je nakon dodjele Čubi, autor i frontman grupe.

Gretta je, uz profesionalna studijska snimanja, videospot, nastupe uživo i vođenje društvenih mreža osvojila i nastup na velikom koncertu grupe Vatra u Domu sportova 23. listopada.

Finale je inače započelo nastupom eksperimentalnog dua The Hunting Dogs čija je glazba, iako donekle hermetična, zapravo prava slojevita poslastica i sjajan prikaz suradnje talentirane Riječanke Albe Nacinovich i njenog talijanskog kolege, Marca Germinija. Za svoj zvuk nagrađeni su priznanjem za inovativnost HDS-a i portala Muzika.hr.

Poslije Hunting Dogsa, na pozornicu se popeo Ante Cash i svoj nastup otvorio „Vakulom“, posvetom našem najpoznatijem meteorologu, ujedno i pjesmom s kojom se natjecao na festivalu. Svojih trideset minuta začinio je duhovitim najavama, no Cash svakako ima što za reći i u svojim pjesmama – uigrani i žestoki bend podloga je njegovim opažanjima „prirode i društva“, a njegovi komentari kirurški su precizni s pravom dozom cinizma i sarkazma. „Vakula“ je, pokazalo se, i najemitiranija pjesma ovogodišnjeg RockOffa za što je Anti Cashu HDS dodijelio priznanje i nagradio ga snimanjem singla i video spota.

Ove je godine posebno veselila činjenica da je festival u fokus javnosti stavio talentirane autorice i interpretatorice. Uz već spomenutu Albu iz Hunting Dogsa i Barbaru Munjas iz Barbara, posebnu pažnju privukla je i karizmatična Lea Radolfi, frontwoman benda Judette. Oni su publici u Katranu predstavili materijal sa svog nadolazećeg albuma prvijenca, a njihov singl „Rio“ proglašen je najboljom autorskom pjesmom.

Među pet ovogodišnjih finalista našli su se i istarski Barbari predvođeni Barbarom Munjas koja je svoje iskustvo na pozornici brusila na nastupima kao prateći vokal Gustafa. Njihov indie pristup rock and rollu oduševio je sve prisutne, ali i stručni žiri festivala. Hrvatska glazbena unija proglasila je Barbare kao najbolju izvedu na festivalu za što su nagrađeni snimanjem singla, videospotom, garantiranim live nastupima i savjetima PR i digitalnih profesionalaca.

Ovogodišnji stručni žiri festivala kojeg su činili Damir Martinović Mrle, Jadranka Ivaniš Yaya, Ivan Dečak i Srđan Sekulović Skansi nije imao nimalo lagan zadatak odlučivanja o najboljima, a predsjednik žirija i umjetnički direktor Karlovačko RockOffa, Hrvoje Horvat, ipak je zadovoljan postignutim: “U prve četiri večeri Karlovačko RockOff festivala u Katranu vidjeli smo kremu mlađe domaće rock scene i nakon odgledanih koncerata bilo je potpuno jasno da žiriju neće biti nimalo lako izabrati pet superfinalista. Dapače, povećali smo i broj nagrada, ali niti to nije bilo dovoljno da se honoriraju svi koji to zaslužuju. Petoro ovogodišnjih pobjednika svaki u svome žanru primjeri su najuzbudljivije nove rock glazbe kod nas, od već poznatih Grette i Ante Casha koji su na pragu masovne popularnosti, preko hrabrih umjetničkih diverzija Barbara i  The Hunting Dogs, do potencijalno komercijalnih novih imena poput Judette. Podjelom nagrada nastojali smo  zahvatiti što širi stilski spektar. Sve koji nisu ušli među pobjednike pozvali smo da se prijave na festival i iduće godine, jer je zaista velik priliv odličnih glazbenika, a nagrada je bilo samo pet. Budući je glavna praktična namjera Karlovačko RockOffa da se rock glazbenici predstave što široj javnosti i medijima, do idućeg ljeta svi koji nisu među nagrađenima nastupit će kao gosti na velikim koncertima prvoligaških domaćih rock izvođača.”

Upravo je medijska deblokada mladih i talentiranih autora i glazbenika glavna vizija RockOff festivala, a ove je godine njihova pojavnost još i veća nego s prvim izdanjem. Lanjski pobjednici festivala, sinjski M.O.R.T. jedan su od naših najaktivnijih koncertnih bendova, Sara Renar u međuvremenu je osvojila nagradu Porin, a dubrovački Silente objavili su drugi album i hrabro nastavljaju dalje. Za očekivati je da su velike stvari i pred ovogodišnjim sudionicima Karlovačko RockOff festivala!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.