x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Marijan Ban iznenadio školarce iz Slavonije

Šezdesetoro školaraca iz poplavom pogođenih područja u Slavoniji ovih dana ljetuju u Rogoznici, a posebno iznenađenje priredio im je Marijan Ban pojavivši se u ljetovalištu s prigodnim poklonima i gitarom.

Riječ je o mališanima iz Gunje, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Đurića i Strošinaca čiji su domovi bili pogođeni u poplavama 2014., a zahvaljujući sredstvima akcije "Playlista za Slavoniju" stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, ovog će ljeta dva tjedna boraviti u odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici. Marijan Ban bio je jedan od 144 hrvatska autora koji su se odrekli dijela svojih tantijema u korist poplavom pogođenih područja u Slavoniji te je, uz zaradu od pjesme "Sušac Blues" Daleke Obale, velikodušno odvojio svoje vrijeme i za susret s malim Slavoncima.

Ban je djeci pričao o svom slavonskom podrijetlu, o anegdotama sa samih početaka Daleke Obale, a posebno zanimljve bile su priče o inspiraciji za njegove najveće hitove - otkrio je kako je pjesmu "Noć je prekrasna" napisao upravo na jednoj rogozničkoj plaži, a inspiracija za "Ruzinavi brod" došla mu je nakon susreta s jednim prijateljem pomorcem. Osim glazbenih tema, Ban se pokazao i kao pravi stručnjak za meteorologiju i more podijelivši nekoliko savjeta nekolicini neplivača. Za kraj je, uz pratnju Marka Jelavića na gitari, izveo "Morsku vilu" i "14 palmi" koje su djeca popratila burnim pljeskom.

Podsjetimo, Akcija „Playlista za Slavoniju“, kojom su se 144 hrvatska autora glazbe odrekla svojih naknada za korištenja ukupno 198 glazbenih djela na godinu dana, u korist pomoći stanovništvu pogođenom poplavom 2014. godine, ukupno je zaradila 290.410,63 kn. Uz 150.000 kn, koje je Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja odmah nakon poplave uplatila Crvenom križu iz troškova svog poslovanja, ukupan iznos pomoći prešao je 440 tisuća kn! HDS ZAMP posebno ističe suradnju autora i medija, izvođača i koncertnih organizatora kao korisnika njihovih djela te im još jednom zahvaljuje na angažmanu s ovim plemenitim ciljem.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.