x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poduzetnički impuls - financijske potpore i za glazbene kreativce

Poduzetnici koji djeluju u području kulturnih i kreativnih industrija također su pozvani i dobrodošli su da se jave na natječaje za dodjelu sredstava u sklopu Poduzetničkog impulsa, istaknuo je Darko Liović, predsjednik Uprave agencije HAMAG-BICRO čija je djelatnost u nadležnosti Ministarstva poduzetništva i obrta. Na predstavljanju mjera iz Poduzetničkog impulsa koje je za predstavnike kulturnih i kreativnih industrija organizirano u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, Darko Liović pozvao je ovu skupinu poduzetnika da se sa svojim projektima prijavljuju na natječaje Poduzetničkog impulsa.

Trenutno je od 20.7. do 3.8. otvoren 2. krug natječaja putem kojeg se dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 75% ukupno potrebnih sredstava, za jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti. Kroz ovaj natječaj HAMAG-BICRO planira ukupno podijeliti oko 6 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstava.

Liović je istaknuo da u 1. krugu natječaja nisu dodijeljena sva predviđena sredstva pa se ostatak se prenosi u 2. krug. „Nismo zadovoljni niti s tipom niti kvalitetom prijavljenih projekata u 1. krugu. Bilo je veoma malo prijavljenih projekata kreativnih i kulturnih industrija te su zato izgledi da kvalitetni projekti iz ovih grana gospodarstva dobiju poticajni impuls još veći,“ zaključio je.

Prihvatljivi projekti uključuju osnovne aktivnosti koje se odnose se na:

  1. Ulaganje u dugotrajnu imovinu koja služi unaprjeđenju obavljanja djelatnosti
  2. Uvođenje sustava za unaprjeđenje poslovanja i modernizaciju procesa
  3. Razvojno istraživanje za stvaranje novog proizvoda, poslovnog modela, usluge i/ili procesa (uključuje i trošak osoblja zaposlenog na aktivnostima razvoja)

Najviše bodova ostvaruju projekti čiji je akcent upravo na 3. navedenoj aktivnosti. Dakle, imate li dobar plan za novi proizvod ili uslugu koja će unaprijediti vaše poslovanje, ne oklijevajte!

Kao dodatne aktivnosti projekti mogu uključivati i prilagodbu vlastitog poslovnog prostora za osobe s invaliditetom; upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva; uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, stručno osposobljavanje i obrazovanje; marketinške aktivnosti, kao i usluge čuvanja djece za žene poduzetnice.

Potpore koje se dodjeljuju iznose od 30 do 200 tisuća kn a pojedinci koji imaju registriranu samostalnu djelatnost mogu ostvariti maksimalan iznos potpore od 50 tisuća kn.

Opširnije o natječaju možete potražiti  http://www.minpo.hr/default.aspx?id=3121 i http://www.hamagbicro.hr/wp-content/uploads/2015/03/JAVNI-POZIV-JKUD2.pdf

Dokumentaciju potrebnu za prijavu na Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti na http://www.hamagbicro.hr/potpore/otvoreni-javni-pozivi-2/jacanje-konkurentnosti-usluznih-djelatnosti/

Također, u planu je agencije HAMAG-BICRO osmisliti nove konkretne mjere koje bi isključivo bile namijenjene poduzetnicima koji djeluju u području kulturnih i kreativnih industrija. Kroz sudjelovanje u radu Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca te Hrvatskom klasteru konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, predstavnici HDS ZAMPa uključeni su i u suradnju s agencijom HAMAG-BICRO na osmišljavanju ovih mjera. Sve novosti vezane uz nove potpore poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama redovito ćemo objavljivati i na našim kanalima.

Prezentaciju "Poduzetnički impuls 2015." preuzmite ovdje.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.