x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

U Zadru održana akcija SKIP

Protekle nedjelje na zadarskom Forumu, u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, održana je zajednička edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

Na informacijskom štandu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima DZIV-a građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to građanima su također ukazivali na štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kada se radi o proizvodima kao što su lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi, obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i sl.

Akcija je privukla interes građana svih uzrasta koji su posjećivali štand te su se uz informacije koje su mogli dobiti neposredno od službenika nadležnih tijela o problemu krivotvorenja i piratstva te zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva mogli upoznati i putem mnogobrojnih informativnih i promidžbenih materijala. Tako su primjerice mogli saznati što su i kako se štite žig i industrijski dizajn kojima se označavaju proizvodi kako bi ih potrošači mogli identificirati na tržištu, što je dozvoljeno činiti a što nije s glazbom na Internetu, što je to autorsko pravo i kako se i zašto štiti i sl. Uz to mogli su naučiti i kako prepoznati krivotvorene proizvode, zašto je to uopće bitno, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju sumnje na krivotvorenu robu. Također, mogli su sudjelovati i u anketi o krivotvorenju i piratstvu.

Zanimljiv i edukativan program vodila je Ana Marušić  a sugovornici su joj, uz predstavnike državnih institucija, bili i glazbeni izvođači  koji su u razgovoru s voditeljicom dali svoje mišljenje o krivotvorinama i piratstvu te ukazali na važnost poštivanju prava intelektualnog vlasništva.

U zabavnom dijelu nastupili su Klapa Kontrada, Sexymotherfuckersi i Jacques Houdek, a nastupi su bili popraćeni i njihovim izjavama kojima su građanima objašnjavali da im poštivanjem njihovih prava omogućavaju da dobiju naknadu za svoj rad, te im time omogućava daljnji kreativni rad.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.