x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Predstavnici audiovizualne industrije zabrinuti zbog nejasne strategije digitalnog tržišta EU

U utorak 2. lipnja u velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra održana je izvanredna sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća otvorena za javnost, na kojoj se razgovaralo o strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu i njenog utjecaja na audiovizualni sektor, te ukupni gospodarski i kulturni suverenitet Republike Hrvatske. Sudionici su se složili da je objavljena strategija Europske komisije nedovoljno jasna, ne navodi kako će se predložene mjere provesti niti nudi studiju učinaka predloženih mjera na audiovizualni sektor i ostale sektore koje obuhvaća.

Sjednici su nazočili članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća (predstavnici telekoma, komercijalnih i javne televizije, distributera i kinoprikazivača, filmskog saveza i filmskih cehova) uz goste iz Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo te Hrvatske udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP).

U uvodnom izlaganju Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknuo je kako strategija jedinstvenog digitalnog tržišta koju je Europska komisija objavila 6. svibnja 2015. može značajno promijeniti stanje u čitavoj audiovizualnoj industriji, gospodarstvu i kulturi Republike Hrvatske i Europe. Istaknuo je kako objavljeni dokument pred audiovizualnu industriju postavlja nedoumice te da su rokovi koje je EK dala za očitovanje na strategiju kratki, zbog čega je i sazvana izvanredna sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća kako bi dionici industrije donijeli zajedničku poziciju prema predloženoj strategiji. Podsjetio je da godišnji promet nacionalne audiovizualne industrije koju predstavljaju okupljeni na sjednici iznosi cca 5 milijardi kuna, vezuje 6.000 zaposlenih i generira kulturni i medijski krajobraz hrvatskog društva, pa vrijednost ovoga sustava zahtijeva i zaslužuje razumno djelovanje i pažljivo planiranje.

Član Hrvatskog audiovizualnog vijeća Hrvoje Krstulović u ime Grupacije kino-distributera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavio je zaključke u kojima se ističe da iz strateškog dokumenta EK nisu razvidne konkretne mjere kojima bi se postigli ciljevi poput 'modernizacije' autorskog prava za digitalno razdoblje i omogućavanje usluge prekograničnog pristupa filmovima i televizijskim programima potrošačima unutar granica Europske unije. Naglasio je da audiovizualni sektor u EU i Hrvatskoj ovisi o sustavu temeljenom na teritorijalnoj ekskluzivnosti licenciranja sadržaja, te bi njegovo ograničavanje tj. ukidanje imalo dalekosežne posljedice na audiovizualni sektor. "Teritorijalna ekskluzivnost na nacionalnoj razini omogućuje društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje i distribucije audiovizualnih djela sigurnost da investiraju i daju odgovarajuća sredstva za financiranje, produkciju, marketing i distribuciju audiovizualnih djela. Bilo kakvim ukidanjem teritorijalne ekskluzivnosti nastali bi nesagledivi poremećaji na tržištu svjetskog audiovizualnog sadržaja i to izravno na štetu lokalnih poduzetnika uključujući hrvatske", kazao je Krstulović.

Zrinka Jankov, glavna urednica Nove TV, složila se kako zabrinjava nepostojanje jasnih modaliteta provođenja strategije koji predstavljaju veliki rizik. "Modeli koji su danas na snazi kao što je geo-blocking, licenciranje i ekskluzivnost vlastitog sadržaja na teritoriju su osnova našeg poslovanja te valja biti jako oprezan u provođenju reformi koje za osnovu nemaju jasan model koji će zaštiti autorsko i intelektualno vlasništvo te mogućnost daljnjeg ulaganja u vlastiti sadržaj. Danas televizijske kuće plasiraju svoje domaće proizvode na različitim tržištima Europske unije te ostvarene prihode tim putem ulažu u buduću produkciju. Model jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu mogao bi ugroziti dosadašnje poslovanje i uzrokovati gubitak prihoda neophodnih za daljnje ulaganje", kazala je Jankov, dodavši da je prije provođenja reformi potrebno napraviti detaljne analize što strategija znači za jezik, kulturu i gospodarstvo malih i srednjih zemalja Europske unije u koje se ubraja i Hrvatska. S njom se složila i ravnateljica produkcije HRT-a Marija Nemčić, koja je upozorila da strategija EK donosi puno neriješenih pitanja koja tek naizgled djeluju kao pomak po pitanju autorskih prava. "Ovakvi nagli zaokreti i brzi dokumenti bez pravih informacija posebno su problematični za male zemlje članice Europske unije, specifičnih jezika, koji bi kroz članstvo u EU trebale profitirati u širenju kulturne raznolikosti", a ne da se desi obrnuto, kazala je Nemčić.

Sanja Ravlić, predstavnica Hrvatske u Eurimagesu, objasnila je stajalište Europske agencije ravnatelja filmskih fondova i centara (EFADs) u kojem se ističe da jedinstveno digitalno tržište donosi prilike ali i izazove za audiovizualnu industriju. Upozoravaju da bi  promjene valjalo  provesti na održiv način i da se čimbenicima u audiovizualnom sektoru ostavi sloboda da zakonodavne promjene usvoje na način koji im najviše odgovara. "Financiranje i distribucija europskih audovizualnih djela su složeni procesi. Kada se uzmu u obzir mogućnosti i izazovi koji postoje u digitalnom okruženju, EFADs smatra da je izuzetno važno da oni koji kreiraju politiku prilagode postojeće fiskalne i regulatorne odredbe na način da one pojačavaju kulturnu raznolikost, a ne da je smanjuju. Naročito je važno da se pronađu načini da se stimulira rast online distribucije tako da ona omogući financiranje, proizvodnju i distribuciju europskog filma", predložena  rješenja izgleda da ciljaju u sasvim suprotnom smjeru, kazala je Ravlić.

Član Hrvatskog audiovizualnog vijeća Nikola Francetić iz Hrvatskog Telekoma, kao predstavnik operatera u nepokretnim i pokretnim telekomunikacijskim mrežama te davatelja usluga pristupa internetu, kazao je kako zahtijevaju da EK transparentno i jasno objasni kako se misli provesti strategija i kako će se predložene mjere reflektirati na sektor telekomunikacija, upozorivši da se trenutačno čini kako bi ih mjere mogle dovesti u podređeni položaj u odnosu na 'globalne igrače'.

Predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Maja Bakran Marchich objasnila je kako je strateški dokument EK jedan širi dokument koji obuhvaća i neke druge sektore, te da je potrebno za predstojeće sastanke koji slijede u lipnju u suradnji s MVPE usuglasiti stajališta prema pojedinim segmentima koje strategija obuhvaća, dok je članica Upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen Koržinek naglasila kako ne treba zaboraviti da je u hrvatske propise ugrađeno načelo tehnološke neutralnosti, kojim se bez obzira na razvoj i napredak tehnologije čuvaju principi na kojima su izrađeni sustavi potpore, a u prvom redu načelo kulturne raznolikosti kao temeljna europska vrijednost.

Milan Majerović-Stilinović, voditelj Sektora komunikacija HDS ZAMP-a je rekao da je, baš kako bi naši EU parlamentarci trebali znati što rade naši kreativci,  ZAMP pokrenuo kampanju i vrlo je zadovoljan dosadašnjim tijekom upoznavanja kreativaca i EU parlamentaraca s izazovima koje ova tema stavlja pred kreativce.
' Nadamo se da će i predstavnici naše Vlade na sjednici Vijeća Europe ovog mjeseca zauzeti jasan stav da je u prilagodbi zakona digitalnom svijetu ključno prepoznati da  kulturne i kreativne industrije promiču kulturnu raznolikost, ne zaboraviti pritom ključnu ulogu kreativaca.

Treba osigurati  da umjetnici, s razvojem kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, zadrže svoje intelektualno vlasništvo - što dosad nije bio slučaj. Europska Komisija mora voditi računa ne samo o lakšem poslovanju velikih digitalnih servisa kao što je Googleov YouTube, zbog kojih se danas stvara to jedinstveno tržište, nego i o autorskim pravima i kreativcima. Pogrešno je njih gledati kao prepreku razvoju digitalnog tržišta jer se upravo na sadržaju kojeg stvaraju kreativci ti servisi temelje i na njemu su se i obogatili.

Dakle, treba posebno paziti da se i u toj novoj tržišnoj utakmici koju bi mogao nametnuti tzv. single digital market spriječi koncentraciju i zloporabu dominantne tržišne pozicije velikih igrača. Kad smo kod glazbe, konkretno, i u on-line svijetu je važno poštivati off-line pravila po kojima posluju društva poput HDS-a  koja se, makar i mala, bore za interese svojih članova po jednakim pravilima.  U maloj zemlji poput Hrvatske rade se veliki filmovi, velike pjesme, velika djela koja imaju veliku umjetničku ali i gospodarsku vrijednost. Treba ozbiljno paziti da ona ne postanu samo ukras neke male egzotične world-music police u nekoj digitalnoj  fonoteci koju će i sadržajno i financijski kontrolirati velika društva ili grupacije povezana s velikim digitalnim tržišnim igračima,“ zaključio je Majerović-Stilinović.

Otvorena sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća završena je zaključkom kako će se Vladi, Saboru i zastupnicima republike Hrvatske u Europskom parlamentu poslati zajednički dokument s usuglašenim stajalištima prema predloženoj strategiji te da će se zatražiti izrada strategije učinaka mogućih reformi na hrvatsku industriju. U te svrhe članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća stavljaju svoje znanje na raspolaganje i nude pomoć.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.