x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Peticija za izvođačka prava na Internetu

Kolege iz Hrvatske glazbene unije pozvali su danas svoje članove da potpišu peticiju za izvođačka prava na Internetu, a njihov poziv prenosimo u cijelosti:

Dragi kolege,

5. svibnja 2015., točno u 17h, započinje kampanja FAIR INTERNET. Događaj kojim se obilježava početak kampanje zbit će se u Briselu, u Muzeju glazbala. Održat će se novinska konferencija, a potom glazbeni nastup Agathe Iraceme. Na događanje su pozvani članovi Europskog parlamenta, Europske komisije i predstavnici medija, a govore će održati voditelji kampanje i nekoliko istaknutih izvođača.

Kako će se kampanja razvijati, potreban nam je snažan i rezolutan angažman SVIH ČLANOVA HGU. Evo što trebamo od vas:

1 .Pratite i čitajte informacije koje ćemo vam slati o kampanji.
2. Objavite informaciju na vašim internetskim stranicama i publikacijama.
3. Potpišite peticiju kampanje.
4. Pratite službeni Twitter profil kampanje.
5. Podijelite poruke, fotografije i videomaterijale vezane uz kampanju na svim društvenim mrežama kojima se služite.
6. Pozivamo slavne izvođače da aktivno podrže kampanju svojom izjavom i fotografijom ili, još bolje, videosnimkom koja širi ideju kampanje.  

Kao što vjerojatno vrlo dobro znate, velika većina izvođača neće ostvariti nikakav prihod od online eksploatacije njihovih snimljenih izvedbi. Želja kampanje FAIR INTERNET je poboljšati europske zakone kako bi svim izvođačima bila zajamčena poštena i pravična naknada svaki put kada se njihovim izvedbama pristupi online, bilo kroz skidanje (download) ili streaming servis.

Kampanju FAIR INTERNET organiziraju FIM, EuroFIA, AEPO-ARTIS i IAO, uz dodatnu financijsku potporu organizacija ADAMI (Francuska), AIE (Španjolska), EJI (Mađarska), HUZIP (Hrvatska) i SAMI (Švedska).

"Poštovani kolege i kolegice,

pozivam vas da se aktivno, srčano i bez oklijevanja uključite u kampanju FAIR INTERNET.

Digitalna distribucija je budućnost kreativnih industrija, vid eksploatacije naše umjetnosti koju ne smijemo prepustiti u ruke nikome osim nas samih. Kampanja FAIR INTERNET zalaže se za pravednu distribuciju prikupljenih naknada koje nam, kao izvođačima, pripadaju, u omjerima zbog kojih ćemo moći uzdignute glave stvarati svoju umjetnost i živjeti od nje.

Uključila sam se u rad ove sjajne kampanje i inicijative jer sam osjetila potrebu da dignem svoj glas za kvalitetnu, dobru stvar. Uz pomoć europskih udruga koje štite prava izvođača, izvršimo pritisak i dajmo do znanja da nećemo dopustiti da nam drugi kroje sudbine.

Ovo je prilika da napravimo nešto za sebe, ujedinjeni s izvođačima iz cijele Europe, zbog čega će na buduće generacije biti zahvalne.

Molim vas da proširite vijest o kampanji FAIR INTERNET i svesrdno je podržite svojim angažmanom.

S poštovanjem,
Remi"

- Mirela Priselac Remi, predsjednica Glavnog odbora HGU


Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.