x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Završen obračun mehaničkih prava za drugu polovicu 2014.

Završen je obračun mehaničkih prava za drugu polovicu 2014. na temelju naknada prikupljenih po toj osnovi, a koje su uplaćene na račun HDS ZAMP-a zaključno s ožujkom 2015. godine. 

Ukupna svota honorara za ovo obračunsko razdoblje iznosi 1.111.657,29 kn, a raspodjeljuje se na ukupno 9916 autora i nositelja prava, od čega je 3388 domaćih autora. U odnosu na prvu polovicu 2014., riječ je o rastu od 275.413,34 kn što svjedoči o intenzivnijoj diskografskoj aktivnosti i nešto izraženijem interesu za glazbom na fizičkim nosačima zvuka.

Mehanička prava naplaćuju se za djela objavljena na nosačima zvuka, za djela korištena kao pozivne melodije za mobilne telefone, zatim za djela korištena u MIDI datotekama (koje se najčešće koriste za 'karaoke') te za djela čija je naknada prikupljena od prodaje putem legalnih portala na internetu. Također, obračun je uvećan i za sredstva prikupljena s osnove naknade za privatno kopiranje kao i ona prikupljena s osnove pohranjivanja djela u digitalne jukeboxe.

Podaci iz ovog obračuna uskoro će biti dostupni članovima i na njihovom osobnom profilu, usluzi koja je dostupna na www.zamp.hr. Autore ili nositelje prava koji do sada nisu pristupili svom osobnom profilu ili korisničke podatke za osobni profil nisu zaprimili, molimo da se jave Odjelu članstva osobno ili putem maila: clanstvo@hds.hr.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.