x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Radionice za mlade glazbenike ovog tjedna u Zagrebu i Sisku

Zagreb i Sisak gradovi su u kojima će se ovoga tjedna održati radionice HDS ZAMP-a za  mlade glazbenike. Napravljene kako bi upoznale mladih autore i izvođače s ovim dijelom glazbenog posla, radionice Intro im u oko sat vremena, na praktičnim primjerima iz njihove perspektive, pojašnjavaju rad službe za zaštitu autorskih prava.

Projekt radionica Intro započeo je prošle godine u suradnji s HGF demo festivalom. Turneja, koja je ove godine u novom ciklusu krenula iz Rijeke, nastavlja se  u utorak 14. travnja od 19 sati u zagrebačkom klubu Pivana (Ilica 222).

Tamo će predstavnici službe HDS ZAMP, uz Nenada Borgudana, autora skladbi benda Detour, i Siniše Bizovića, direktora izdavačke kuće Spona, mladim glazbenicima dati savjete za navigaciju u glazbenim vodama i odgovoriti na sva pitanja i nedoumice. Nakon radionice u istom će se prostoru održati i promocija kompilacije „Spona 10 (2005 - 2015)“, kojom se obilježava 10-godišnjica izdavačkog rada Spone, dugogodišnjeg partnera "HGF demo festivala". Tako će se učinkovito spojiti korisno s ugodnim – zato pozivamo sve zainteresirane, a posebno mlade glazbenike i medije, da nam se pridruže.

Nakon Zagreba, Intro se nastavlja 16. travnja u sisačkom klubu Skwat, a zatim se seli na Jadran: 24. travnja na rasporedu je Circus (Split) dok će se radionica u Zadru održati 25. travnja na Zadarskoj gitarijadi.

Sezonu 2015. otvorilo je druženje s mladim glazbenicima Rijeke: 9. travnja održan je Intro za  bendove koji su se te večeri natjecali u izlučnom krugu HGF festivala u Klubu. Predstavnici bendova Ment To Be, Sillycons, Pauk, Cut The Cord i drugi zainteresirani mladi riječki muzičari sa zanimanjem su pratili izlaganje na kojemu su, kao lokalni gosti autori, sudjelovali Vedran Križan (Fiumens) i Stanislav Grdaković (Morso).

Njihova iskustva „iz prve ruke“ doprinijela su boljem shvaćanju cijelog sustava zaštite. Intro je dosad u ulozi „mentora s iskustvom“ ugostio skladatelje koji već dugo i dobro poznaju funkcioniranje službe ZAMP: Olja Dešić, Ladislav Varga, Petar Beluhan, Josip Pintarić, Goran Topolovac, Zdravko Smenderovac,  Mario Vestić, Branimir Jovanovac, Darko Kalogjera, Dalibor Prochazka, Željko Lončarić Žec, Željko Nikolin, Saša Antić, Luka Zima, Dado Pastuović Newera, Damir Martinović Mrle i mnogi drugi. 

Ove su se radionice dosad pokazale korisnim za desetke mladih glazbenika i teoretski i praktično. Brojni su nakon radionice odlučili potpisati punomoć HDS ZAMP-u za ostvarivanje njihovih prava. Mnoge od njih iznenadila je činjenica da je ZAMP već registrirao upotrebu njihovih djela i pripremio im autorsku naknadu koja ih je čekala.

Ako ste i sami mladi glazbenik ili znate nekoga koga bi ova tema mogla zanimati, slobodno proslijedite informaciju – i vidimo se na Intru!

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.