x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Sve više tinejdžera koristi glazbene streaming usluge

Međunarodno istraživanje GlobalWebIndexa istražilo je online navike tinejdžera od 16 do 19 godina i došlo do zanimljivih zaključaka, pogotovo kada je riječ o konzumaciji digitalnih sadržaja.

Istraživanje pokazuje porast trenda streaming usluga u odnosu na glazbeni download s obe strane Atlantika čime se streaming profilira kao platforma budućnosti konzumiranja glazbe.

Glazba je na samom vrhu interesa tinejdžera – čak 70% njih stavilo je glazbu kao prioritet, slijede filmovi (65%), zatim znanost i tehnologija (60%) te igre (55%). Više od polovice ispitanika (60%) u posljednjih mjesec dana slušalo je glazbu putem neke od streaming platformi, dok ih se 21% odlučilo za online kupnju glazbe. Na pitanje koji su servis koristili u posljednjih mjesec dana, 30 % odgovorilo ih je Google Play, 21% Netflix, 20% iTunes, 13% Soundcloud i 11% Spotify.

Primjetan je i porast korištenja mobilnog weba koji se izjednačio s PC/laptop medijima, a prosječan tinedjžer obično provede oko 3 sata dnevno pregledavajući mobilni web.

S obzirom na njihova financijska ograničenja, tinejdžeri će se rjeđe odlučiti za plaćanje online sadržaja ili za online shopping, međutim, spremni su prihvatiti promociju branda u zamjenu za ekskluzivni sadržaj.

Cijela studija dostupna je na linku.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.