x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

HDS ZAMP partner ovogodišnjeg Solo Positivo Film Festivala

Nakon pet godina u Starigrad Paklenici, SPFF od ove godine seli u Opatiju pod novim imenom: Solo Positivo Film Festival! Festival glazbenih dokumentaraca postao je međunarodno priznato mjesto susreta filmova, glazbe i autora iz različitih branši kulturnih i kreativnih industrija.

HDS ZAMP od ove je godine aktivan partner u programu SPFF-a. Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom stručnom službom ZAMP, uz kolektivno ostvarivanje prava autora glazbenih djela, posebnu pozornost pridaje važnosti autorstva i kontinuiranoj edukaciji o zaštiti autorskih prava kao jednoj od tekovina moderne civilizacije. Na predstojećem izdanju SPFF-a, HDS ZAMP bit će domaćin tribinama i susretima s autorima, o čemu će više biti riječi u narednim mjesecima.

Autori su nezaobilazan dio festivala, a uzme li se u obzir da je SPFF festival i filma i glazbe, tada se partnerstvo s HDS ZAMP-om čini kao logičan potez. O toj „prirodnoj simbiozi“ popričali smo s Admirom Ćulumarovićem, direktorom Solo Positivo Film Festivala...

Na koji će se način obilježiti suradnja HDS ZAMP-a i ovogodišnjeg izdanja SPFF-a?

HDS ZAMP kao krovna organizacija za zaštitu autorskih prava pokazuje stalni interes i brigu o autorima, pa i kroz suradnju sa SPFF-om, Solo Positivo Film Festivalom Opatija. To nije slučajan odabir niti jedne strane, to je prirodni put za dobru i uspješnu suradnju budući da SPFF kao festival glazbenog dokumentarnog filma godinama promovira mlade autore na filmu i glazbi, a untrag nekoliko godina posebnu pažnju posvećuje edukaciji autora kada su u pitanju autorska prava. Vjerujemo kako će HDS ZAMP-ov program i njegovo prisustvo na 6. Solo Positivo Film Festivalu to i dodatno pojačati.

Kreativci i autori temelj su filmskog i glazbenog programa – koliku im pažnju pridaje SPFF? Prepoznaje li javnost njihov značaj?

Već smo ranije rekli da su autori najbitniji dio ovakve industrije. Kreativni, posebno mladi kreativni ljudi, zaslužuju punu pozornost svih koji su na neki način involvirani u filmsku i glazbenu industriju. Vjerujem da bismo svi bili zadovoljniji kada bi mladi dobivali znatno više medijskog prostora čime bi se i kvaliteta njihovih uradaka još značajnije podigla.

Zaslužuju li autorstvo i zaštita autorskih prava jedan poseban dokumentarac? Koji biste film preporučili kao dobar uvid u ovu temu?

Bez sumnje. Svjedočimo vremenu u kojem ljudi još uvijek ne razumiju u potpunosti te odnose spram autoskih prava. Stalna edukacija trebala bi biti jedno od rješenja ovog problema. I svakako da je to tema za jedan ozbiljan dokumentarni film, poput recimo „Artifacta“ Jareda Letoa.

Koji će glazbeni autori obilježiti naredni SPFF?

Još je prerano odgovoriti na ovo pitanje, ali budući da je BiH zemlja partner ovogodišnjeg izdanja SPFF-a, onda znači da će biti jako zanimljivih glazbenih autora, ne samo iz BiH nego sa svih strana svijeta.

Više na web stranicama i Facebooku festivala.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.