x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Bang Bang: Na Porinu smo se osjećali kao na maturalcu!

Nakon uspješnog debija s pjesmom „Negdje na cesti“ i hitom „Nešto me pogodilo“ koji je 2014. zaslužio priznanje Instituta hrvatske glazbe za najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40, zagrebačka retro pop grupa Bang Bang 2015. je započela uspješnim predstavljanjem na Zagrebačkom festivalu. Niti dva mjeseca kasnije, dobili su i priznanje struke, odnosno Porina za najboljeg novog izvođača. Da je nagrada itekako utemeljena, svjedoči i njihov atraktivan koncertni nastup koji je zarazna kombinacija rock and rolla, plesnih disko ritmova i prijemčivih pop tekstova.

Bang Bang čine Lara Antić, Jelena Domazet, Nikola Matić, Zvone Domazet, Tomislav Hajak i Hrvoje Prskalo, autor i gitarist s kojim smo popričali nedugo nakon splitske dodjele Porina...

Kakvi su vam prvi dojmovi s Porina – po televizijskom prijenosu se čini da ste imali dobar tulum?

Nama je u Splitu bilo super, kombinacija maturalca i team buildinga! S obzirom da smo tamo bili četiri dana, uspjeli smo se dobro zabaviti, ali i razraditi novu taktiku i planove za budućnost. Što se same priredbe tiče, ostatak benda i ja imamo samo riječi hvale. Meni osobno je ovaj 22. Porin bio u svakom pogledu najbolji do sad. Imao sam priliku sudjelovati na nekoliko prijašnjih dodjela, ali Split se stvarno iskazao kao sjajan domaćin. Kompletna organizacija je bila na svjetskom nivou, od hotela, organiziranog prijevoza do same tehničke realizacije festivala i naravno after partyja!

Posebno mi je drago što se potrefilo da je i album "All Stars" Jurice Pađena osvojio Porina za najbolji instrumentalni album, a čiju glazbenu produkciju potpisuje moja malenkost.

Konkurencija za najboljeg novog izvođača nije bila lagana – uz vas su se natjecali sinjski MORT i riječki Jonathan...?

Za grupu Jonathan, na žalost, nisam čuo sve do objave nominacija. Osobno ne pratim taj dio hrvatske glazbene scene, odnosno domaće izvođače koji ne pjevaju na hrvatskom jeziku. Preslušao sam neke njihove pjesme i odmah mi je bilo jasno da se radi o ozbiljnom projektu. Ne poznajem njihovu agendu i krajnji cilj, pretpostavljam da je to pokušaj proboja na strano tržište i u tome im želim svu sreću. Grupa MORT je, s druge strane, moj favorit na našoj novoj rock sceni. Njihova glazba i energija bliži su mom privatnom ukusu. Slušao sam ih nekoliko puta uživo i oduševili su me sirovim power bluesom i odličnim tekstovima. Mislim da je pred njima vrlo svijetla budućnost!

Kako bi opisao proteklu Bang Bang godinu? Iza vas su nastupi na HDS-ovim projektima, Zagrebački festival i Chansonfest, zatim nagrada Instituta hrvatske glazbe...?

Najbolje od svega je to što nam se sve nabrojano dogodilo u samo pet mjeseci! U studenom prošle godine pozvani smo da nastupimo na Chansonfestu. Za zadaću smo dobili obraditi jednu staru pjesmu Zvonimira Goloba, „Stari vrtuljak“. Pjesma nam se toliko svidjela da smo je odlučili staviti na naš album i uvrstiti u stalni repertoar. Sa singlom „Nešto me pogodilo“ osvojili smo nagradu IHG-a za najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40, a koji mjesec nakon toga debitirali smo na Zagrebačkom festivalu sa pjesmom „Imam“, našim akutualnim singlom. I sada, kao šlag na tortu, četiri dana Splitskog ludila... Uglavnom, nikad nam nije dosadno!

Svi ste u bend došli s određenim glazbenim iskustvom. Kako je došlo do vašeg okupljanja?

Svi se više – manje poznajemo dugi niz godina. S obzirom da radim kao glazbeni producent u svom tonskom studiju, sa svima njima sam surađivao na raznim projektima i albumima drugih izvođača. Laru sam upoznao prije skoro deset godina i uvijek je bila na glasu kao izvrsna back vokalistica i često sam je zvao kad nam je trebao ženski glas. Nikola (basista), Tomislav (bubnjar) i ja iz istog smo kvarta pa se intenzivno i privatno družimo već godinama, a čak smo i svirali zajedno u nekim bendovima. Jednom prilikom smo radili na pjesmi „Negdje na cesti“ koju smo planirali ponuditi drugom izvođaču. Lara je otpjevala info vokal i toliko joj se svidjela pjesma, a nama njena interpretacija, da smo odlučili pjesmu zadržati i osnovati bend. Upravo ta pjesma s tim „info vokalom“ je i naš službeni prvi singl. Ubrzo su nam se priključili Zvone na gitari koji je po meni najzaslužniji za zvučni identitet benda i njegova sestra Jelena na klavijaturama koja je svojom genijalnom svirkom i idejama upotpunila cijelu sliku.

Slažeš li se s epitetom „retro pop“ kojim opisuju vaš zvuk? Koji su inače glazbeni uzori Bang Banga?

Retro je u zadnje vrijeme in, veže se uz sve i svašta, pa tako i uz glazbu. Ako ništa drugo, ta sintagma zvuči cool. Bang Bang je u suštini klasičan pop rock bend i stilski se razlikuje od singla do singla, ne patimo od nekog ukalupljivanja. Ako nam negdje „legne“ mandolina, brass sekcija ili neki elektronski loop, ubacit ćemo dionicu za dobrobit pjesme. Bitno je da bend razvije svoj zvučni identitet, a mislim da smo, ako ništa drugo, u tome uspjeli. Pojedinačno, glazbeni ukusi nam se dosta razlikuju što je po meni vrlo pozitivna stvar za svaki bend. Sluša se tu svašta, pravi gemišt od bluesa, punk rocka, preko starih balada pa sve do trip hopa, a kad se opuste onda svi vole zapjevat i Mišu, haha...

Singlovi „Nešto me pogodilo“ i „Imam“ izrazito su radiofonični. Što čini radiofoničnu pjesmu, postoji li neki recept za uspjeh u radijskom eteru?

Recept sigurno ne postoji, ali neki se „zakoni“ moraju poštivati. Danas je većina radio postaja formatirana, prate se svjetski trendovi i neke stvari su se promijenile u popularnoj glazbi. To nikako ne znači da su aranžeri i producenti ograničeni u svom stvaranju jer danas, osim njih samih, ni publika više ne želi slušati pjesme od 12 minuta sa gitarskom solažom u trajanju kompletnog današnjeg hita. Ima ih koji to i dalje cijene i vole, čak se i ja povremeno zaželim toga, ali današnji radijski formati takve stvari ne trpe. Ne radi se tu o nikakvom kompromisu i podilaženju, već o jednostavnoj evoluciji trenda sa svakom novom generacijom.

I kada, konačno, ovu generaciju očekuje izlazak albuma prvijenca?

Album je u završnoj fazi. Od 11 pjesama ostalo nam je još malo kozmetičkih zahvata na tri, četiri pjesme i to je to. Zadnje slovo zadnjeg stiha napisao sam još prije 3, 4 mjeseca, ali interesantno je to da još uvijek nemamo naslov albuma. Master plan je da album objavimo u travnju, paralelno s njime i popratni singl i onda što više svirati gdje god stignemo!

Foto: Dario Njavro

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.