x

Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

S osnovnoškolcima o autorskom pravu

Osnovnoškolce okupljene na „1. Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva“ održanom 7. veljače u OŠ „Ivan Benković“ u Dugom Selu, kroz prezentaciju „Autorsko pravo štiti stvaralački rad“  upoznali smo s osnovama autorskog prava. Pridružili su nam se i poznati glazbenici Ivana Plechinger i Bruno Kovačić koji su okupljenoj djeci prenijeli svoja autorska iskustva i dali korisne savjete. Djeci, koja su sa svojim autorskim skladbama nastupila na ovom jedinstvenom festivalu, posebno su dobro došli savjeti o tome kako „izmamiti“ ili potaknuti inspiraciju, kao i oni o „izvorima“ znanja potrebnog za autorski glazbeni rad. Posebna gošća Festivala bila je i mlada hrvatska kantautorica Sara Renar.

Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva, u koji su se uključile brojne škole iz cijele zemlje, organizirala je Glazbena udruga OPUS s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture i stvaranje novih kvalitetnih skladbi slobodnog sadržaja i stila. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova i predanost djece i njihovih mentora da svoje skladbe izvedbeno što bolje predstave, rezultiralo je festivalom glazbe u pravom smislu riječi. Dobra atmosfera i energija koja je zračila u predvorju dugoselske osnovne škole, unatoč zimski vremenskim nepogodama, nikoga nisu mogle ostaviti ravnodušnim.

Iznenađujuće je i prekrasno da se ovdje okupilo toliko djece koja se bave glazbenim autorskim radom“, zaključili su supružnici Plechinger – Kovačić i djeci poručili da u svom autorskom i kantautorskom radu ostanu ustrajni. 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.