x

Moja pjesma: Ante Sikirić: „'Croatio iz duše te ljubim' pjeva cijela Europa“

Moja pjesma: Ante Sikirić: „'Croatio iz duše te ljubim' pjeva cijela Europa“

„Još se sićam onih riči
Što mi uvik priča ćaća
Nemoj, sine, nikud ići
Tvoj je kamen, maslina i drača.
Nek te rani kora kruva,
Kaplja vina, zrno soli,
Nek ti kušin bude stina,
Al' Hrvatsku sine voli!“

Ante Sikirić, bibinjski pjesnik, svoju prvu pjesmu napisao je s nepunih 11 godina. Učiteljica je njegov rad ocijenila s čak dvije ocjene: 5 i 1. Peticu je dobio jer je pjesma bila odlična, a jedinicu jer je sumnjala u njegovo autorstvo. Ipak, vrijeme je pokazalo kako je njezina sumnja bila bez pokrića. Ante je nastavio pisati, i to radi vrlo uspješno, više od 30 godina. Perjanica njegovog pjesničkog stvaralaštva svakako je pjesma „Croatio iz duše te ljubim“ – antologijska klapska, domoljubna „himna“, rado pjevana od svih generacija.

Ante u emisiji „Moja pjesma“ govori o njezinom nastanku, uspjehu i nagradama koje su osvojili, on kao autor glazbe i stihova, ali i Tomislav Bralić i klapa Intrade, kao njezini izvođači. Među brojnim nagradama je i jedna posebna… Poslušajte koja!

U projektu "Moja pjesma" mnogi su autori govorili kako je najbolji stručni žiri u ocjeni pjesama – vrijeme. Tako je bilo i u slučaju ove, koja je, kako kaže njezin autor, opće prihvaćena i prigrljena od strane publike tek nakon 10-ak godina.

Ante ima i jednu posebnu priču: on je jedini pjesnik kome su za života, u Bibinju, napravili spomenik! Kakav...? 

"Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.