x

Moja pjesma: Matko Šimac: „Vrijeme je pokazalo da je „Kriva karta“, zapravo, ona prava“

„Zatvorija san škure
da zbroji zadnje ure ova noć…
Ka ruzinava špina
u kojoj vode nima
život moj…
Još san ljut na sebe
i još mi dušu grebe
nisan zna zaboravit te…“

„Smatram da smo mi, autori, poput rudara: u vječitoj potrazi za dragim kamenom, draguljem. Tako sam i ja 2007. godine, u tom 'kopanju' po klaviru, iskopao jednu melodijsku liniju koja mi se svidjela na prvu, a paralelno s njom, i dio teksta“, rekao je Matko Šimac o svojoj pjesmi „Kriva karta“, u izvedbi klape Cambi K.Kambelovac.

Kroz projekt „Moja pjesma“ autori su nam mnogo puta otkrivali na koje su sve načine, na kojim mjestima i pod kojim okolnostima nastajala njihova autorska djela, u kojima svi uživamo. Matko Šimac se ovog puta osvrnuo na  utjecaj raspoloženja na proces stvaranja, koji je kod njega osobno, vrlo velik. Kako kod Šimca izgleda kreativan proces skladanja i pisanja? Poslušajte!

U emisiji gostuje i Eduard Botrić, autor aranžmana. On govori o suradnji s Matkom i radu na pjesmi. Što to ona nosi sa sobom da Eduardu budi posebne emocije svakog puta kada je ponovno čuje (pa čak i nakon cca 300 puta koliko ju je poslušao tijekom snimanja :))? „S glazbom treba biti hrabar, igrati se, eksperimentirati i ne je stavljati u neke okvire. Rijetki su oni koji su krenuli u taj svijet iz poriva da zarade, većina to radi iz ljubavi“, rekao je Eduard, dodavši kako je ponosan što je bio dijelom ove priče, jer je riječ o velikoj pjesmi.

Koju je ulogu u svemu imao maestro Rajmir Kraljević? Nakon velikog uspjeha kod slušatelja, javili su se i zagovornici tradicionalne klapske pjesme koji su tvrdili da ova to nije. Što o svemu kaže njezin autor?

Mogu reći da je ova pjesma tada pokrenula pravu malu revoluciju i da je bila svojevrsna predvodnica dalmatinskog  klapskog 'novog vala'“, zaključio je Šimac.

"Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.