x

Moja pjesma: „Jeans generaciju“ pjevaju i današnje generacije

'Jeans generacija' mi puno znači. Od njezinog nastanka prošlo je 30-ak godina. S obzirom da je pjevaju i današnje generacije, možemo reći kako je ona svojevrstan evergreen ovog našeg, hrvatskog okruženja“, rekao je Miroslav Jimmy Stanić, autor glazbe 'Jeans generacije' u ovotjednoj „Mojoj pjesmi“.

Duško Mandić, aranžer i producent pjesme koja je objavljena na istoimenom albumu izdanom u proljeće 1986. godine, također je gostovao u emisiji. Podsjetio se kako je ona nastala u doba „prvih korištenja digitalnih uređaja, klavijatura i sample-ova.“ Zašto mu je rad na albumu u produkcijskom smislu bio velik izazov i s kakvim emocijama danas sluša „Jeans generaciju“?

Duško Mandić otkrio je i kako za pjesmu nije postojala standardna forma pri kojoj se na postojeću glazbu i tekst radio aranžman, već je Stevo Cvikić napisao tekst neposredno prije ulaska u studio i snimanja vokala i on je idealno uklopljen u pjesmu.

Vojno Kundić i Siniša Škarica, prepoznavši talent „školskih prijatelja iz istog kvarta“, Jimmyju i Šomiju stavili su studio Jugotona u potpunosti na raspolaganje. No, Silvestar Dragoje Šomi u ovoj je emisiji otkrio dugo godina čuvanu tajnu: što su zapravo on i Jimmy radili u studiju?! Poslušajte!

Traperice su se uvijek nosile. Bili smo jeans generacija koja je i tada protuslovila režimu i neslobodama u bilo kojem smislu“, kazao je Šomi, član grupe Neki to vole vruće.

Gdje je Jimmy pronašao inspiraciju i što je novo ovaj "čvrsti pop" donio tadašnjoj glazbenoj sceni? Pogledajte niže: 

Foto/cover:  Andrija Zelmanović / Croatia Records

"Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.