x

Moja pjesma: Tamara Obrovac i Se me ra morta privari

Tamaru Obrovac različite stvari, događaji i zvukovi potiču na stvaranje, od onih najsitnijih poput nekog zvuka iz prirode, jedne riječi, preko rifa iz glave, krivo odsviranog akorda do melodioznosti nekog govora. Glazbu za pjesmu „Se me ra morta privari“ napisala je nakon što je čula njezinu autoricu Silvanu Krculić Brkarić kako ju recitira, a „zapanjena i oduševljena“ muzikalnošću Istrorumunjskog govora. Zvuk toga govora pobudio je u njoj osjećaj arhaičnosti i povijesne težine i kroz taj osjećaj Tamara je stvorila glazbu za ovu pjesmu.

Kao i uvijek, stvarala je sama kroz jedan sasvim „nesvjestan“ proces, a i samoj joj je teško odlučiti je li joj draži taj proces nastajanja djela u samoći ili kada to donese glazbenicima s kojima surađuje i s kojima zajedno onda stvara „prave pjesme“. Transhistria Ensemble poznat je po izuzetnoj glazbenoj suradnji i otvorenosti na pozornici, a kako Tamara kaže u najvećem dijelu pjesama riječ o improvizaciji koja ovisi o puno parametara od toga kakva je scena, kakva publika do toga kakav je kome dan. No upravo ta sloboda i otvorenost, nešto je što čini se Tamari izuzetno putno znači. Koji su to glazbenici, s kojima Tamara tako s veseljem i užitkom radi? To je su i Krunoslav Levačić, Žiga Golob, Uroš Rakovec i Fausto Beccalossi.

Ako volite jazz ili vas zanima kako zvuči Istrorumunjski govor na našem Youtube kanalu pogledajte Tamaru Obrovac u „Mojoj pjesmi“.

„Moju pjesmu“ pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 sati te na našem You Tube kanalu.  

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.