x

AUTORICA! – Billie Joan: "Svaku svoju pjesmu volim, da nije tako ne bi ih puštala van"

Splitska kantautorica Ivana Pezo, poznatija pod imenom Billie Joan, na sceni je već dugi niz godina. Njezin uzor je Bob Dylana a svoje pjesme izvodi na engleskom jeziku koristeći svoj snažni vokal u pratnji akustične gitare. Iza sebe ima mnoštvo nastupa u različitim klubovima ali i festivalima poput In Music festivala. Krajem 2019. najavila je svoj drugi kantautorski album, a u razgovoru za naš projekt Autorica! kazala nam je da joj je posebno važno da njezine pjesme uvijek imaju neku priču i poruku: „Nije teško naći inspiraciju, stanje u zemlji je takvo da općenito nudi jako punu tema o kojima se ima što reći i napisati. Nije sve ljubav i romansa. Mislim da ljudi kod nas zanemaruju puno aspekata o kojima se može napisati pisma koja vridi“.

Njeguje svoj specifičan glazbeni stil i ne voli kada se ljudi, pogotovo u glazbi, pretvaraju. Stoga i ne čudi da „čvrsto stoji“ iza svake svoje autorske pjesme. „Primijetim što više rezonira publici, a što meni, no svaku svoju stvar volim, da ih ne volim ne bi ih puštala van

Po njezinu mišljenju u glazbi općenito, bez obzira na žanr, najvažnija je iskrenost i osobnost jer publika, kako kaže, „odmah skuži je li riječ o iskrenosti ili foliranju“.

Dakako, u Autorici! je nezaobilazno i pitanje o položaju žena u glazbi na što nam je spremno odgovorila: „Danas žene mogu napraviti apsolutno sve što ih je volja, ali u pitanje dolaze osobne preferencije. Stvar je donekle i karaktera, bez obzira na to jeste li muško ili žensko. Ako želite nešto napraviti, ako za to imate dovoljno volje i pogona, nečega što vas goni, vi ćete to i napravit. U krugu žena s kojima se družim vidim masu ambicije i to je sada toliko buknulo, pogotovo kad gledam kantautorsku scenu kod nas“.

 

 

Projekt AUTORICA! gledajte na CMC TV-u svakog radnog dana točno u podne, 
a subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

 ** Autorica! YouTube playlista: https://bit.ly/2kIUB4Q ** 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.